latinica  ћирилица
26/05/2017 |  15:59 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Брод добија Зелену пијацу према савременим стандардима (ВИДЕО)

У Броду се приводи крају опремање Зелене пијаце направљене према савременим стандардима.
Пијаца Брод - Фото: РТРС
Пијаца БродФото: РТРС

Уз то, у току је и акција: Зелена пијаца - трбух нашег града, чији је циљ анимирање потрошача да купују домаће производе на овој зеленој пијаци и тако помогну домаћу пољопривредну производњу.

Рада Јанковић и Алма Плеханџић су међу првима које су своје производе почеле да продају у простору Зелене пијаце, и прије него што је потпуно уређен.

- Кад би народ почео да купује онда би пољопривреда имала напредак и више би омладина остајала на селу, каже Рада.

- Сви би имали користи, сви би своје породице прехранили. Пуно је незасполених, доста свијета преживљава од овога, додаје Алма.

У акцију анимирања учествују и основци са родитељима, којима се такође објашњава значај куповине здравих домаћих производа на зеленој пијаци.

- Веома је важно да се дјеца упознају са пчелама и пчелињим производима, колико су вриједни и корисни, које могу наћи на Зеленој пијаци, наводи један од родитеља, Драган Ђукић.

Промоција је настављена и у удружењима пољопривредника и воћара. Циљ је развој свијести код свих оних који би својом активношћу допринијели овој акцији.

Михаела Малешевић, менаџер пројекта, истиче да стављају нагласак на домаће и производима домаћих пољопривредних произвођача, а не препродавача на Зеленој пијаци.

- Урађени су клима- уређаји и треба да се поставе. Ту је већ и тендер за пултове, и ево, Брод ће добити добар пословни простор намијењен пољопривредним произвођачима, каже начелник Брода, Илија Јовичић.

Осим општине која је са 30 одсто финансирала акцију, ову активност помогли су још Развојна банка Републике Српске, Евопска комисија и УНДП.