latinica  ћирилица
26/05/2017 |  16:02 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Додик већ деценију зауставља и слаби БиХ

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић на данашњем скупу у Сарајеву поводом обиљежавања 27 година постојања ове странке изнио је низ оптужбе на рачун бошњачких политичара из других странака, ХДЗ-а БиХ и предсједника Републике Српске Милорада Додика.
Бакир Изетбеговић - Фото: СРНА
Бакир ИзетбеговићФото: СРНА

Он је навео да бошњачки политичари и парламентарци нису пратили СДА 2006. године када је требало усвојити априлски пакет уставних промјена који је, између осталог, садржавао европску клаузулу по којој би се сви закони, који су потребни да се усвоје на путу БиХ ка ЕУ, усвајали искључиво у Парламентарној скупштини БиХ.

- Пропуштена је и шанса да се усвоји реформа полиције која је нудила јединствену полицијску структуру на цијелој територији БиХ - каже Изетбеговић.

Он је оптужио бошњачке политичаре из других странака да су блокирали те процесе, пренијели су федерални медији.

- Хазардерски су одиграли на све или ништа и добили ништа - рекао је он, наводећи да је након тога услиједило успоравање реформи, све слабији ангажман међународне заједнице и офанзива политике Републике Српске оличена у наступима предсједника Додика.

Према његовом мишљењу, притисак на СДА расте и чини се као да се сви уједињују против СДА и њеног руководства.

- Измишљају се грешке, не признају успјеси, и што је посебно опасно за комплетну БиХ, не дозвољава се испуњавање циљева од којих зависе и држава и народ. Разлог томе је што СДА многима стоји на путу за постизање њихових штетних циљева... - рекао је Изетбеговић, тврдећи да Додик већ деценију зауставља и слаби БиХ, а да СДА зауставља и слаби Додика.

На скупу поводом обиљежавања годишњице постојања СДА, он је критиковао и ХДЗ БиХ, наводећи да су добили све позиције у складу са резултатима избора 2014. и са конститутивности народа, али да њима то није било довољно.

- ХДЗ, односно ХНС је одлучио да ради на ревизији историје те покушава да Хрватску заједницу Херцег Босну представи у позитивном свјетлу, а ХВО позиционира као војну снагу која је бранила БиХ. У исто вријеме заговара нову федерализацију, мада се више нема шта "федерализовати" у ФБиХ. Искушавају се шансе да се ипак формира трећи ентитет, који би по принципу дисконтинуитета окупио све општине са хрватском већином у ФБиХ - рекао је Изетбеговић.

Он је додао да СДА неће пристати на овакве подјеле, нарочито ако су на етничком принципу.

Извор: СРНА