latinica  ћирилица
26/05/2017 |  16:24 | Аутор: РТРС

На суђењу капетану Драгану свједоци похвално о оптуженом

Пред Жупанијским судом у Сплиту, гдје је настављено суђење за наводни ратни злочин Драгану Васиљковићу званом Капетан Драган, четири свједока одбране похвално су се изразила о оптуженом и навела да је ријеч о професионалном војнику.
Драган Васиљкови-капетан Драган-на суђењу у Сплиту (Фото:  Arhiv HANZA MEDIA) -
Драган Васиљкови-капетан Драган-на суђењу у Сплиту (Фото: Arhiv HANZA MEDIA)

Свједок Бранко Лакић рекао је да у кухињи Наставног центра за обуку војске у Брушкој није радио Перо Драгишић, нити да такву особу познаје. Овим свједочењем је дискредитован исказ свједока оптужбе Пере Драгишића, као крунског и јединог свједока оптужбе о наводном убиству два хрватска војника заробљена у селу Драгишић. Овај свједок тврдио је да је овај злочин видио јер је радио као кувар у Центру за обуку.

Свједок Вујо Кусало потврдио је да је у Окружном затвору у Книну радио од августа 1991. године, гдје је о свим затвореницима вођена педантна евиденција. Кусало је додао да Капетана Драгана никада није видио у простору затвора.

Милош Крњета свједочио је о оснивању Наставног центра Брушка и навео да је главни инструктор за обуку у том центру био  Капетан Драган, који је био изузетно професионалан. Истакао је да је у кампу владала дисциплина и строго професионални однос.

Свједок Слободан Тарбук потврдио је да је на подручју Глине у јуну и јулу 1991. године боравила тенковска јединица ЈНА која је служила као тампон зона између сукобљених страна. Демантовао је наводе тужилаштва да је Капетан Драган командовао тенковима ЈНА. Драган Васиљковић оптужен је и да је током јула 1991. године у Глини, у договору са командантом тенковске јединице ЈНА израдио план напада на тамошњу полицијску станицу, те приградско насеље Јукинац, села Горњи и Доњи Видушевац. Према оптужници, током тог напада су оштећени и уништени цивилни објекти, становништво је натјерано у бијег, опљачкана је имовина, а убијени су и рањени цивили, од којих је један страни новинар.

Извор: СРНА