latinica  ћирилица
27/05/2017 |  09:38 | Аутор: РТРС

Куструрица: Евидентна блискост култура Србије и Русије

Српски режисер Емир Кустурица рекао је да када се говори о култури Србије и Русије то је као да се говори о једном те истом, зато што су извори тих култура лако уочљиви, не само по сличности језика, него и по блискости онога што је исписано у историјама те двије земље.
Емир Кустурица (фото:Sputnik) -
Емир Кустурица (фото:Sputnik)

Кустурица је подсјетио да је Русија била на прагу да крене у свемир уочи Октобарске револуције, па је та револуција однијела не само тај пројекат него и многе друге.

- Што се Србије тиче, она је доказала да је тај научни дух најбоље отјелотворен у Николи Тесли, али не само у његовом дјелу него и у многим другим - рекао је Кустурица уочи пројекције филма "На млијечном путу" у оквиру манифестације "Дани Београда у Москви".

На питање шта за њега значе "Дани Београда у Москви", Кустурица је рекао да је веома значајно то што се "Београд и Москва друже у сваком погледу, а највише то да се институционализује та веза која постоји и та културна блискост, која је евидентна, која не може да се негира".

Филм "На млијечном путу", који је премијерно приказан у Русији крајем прошле године, имао је пројекције скоро у цијелом свијету. Кустурица је навео да су остали још Француска, Шпанија и Јапан.

То је филм који је, како је рекао, изненадио и њега. "Мислим да је тај филм одговорио на сва она питања о рату која у свим претходним филмовима, мојим и другим, нису била одговорена", рекао је Кустурица.

Српски режисер је протекле седмице награђен највећом наградом 26. Међународног филмског фестивала Златни витез, који се одржава у Севастопољу.

Због обавеза, није могао да отпутује на кримско полуострво да награду лично прими, али је рекао да ће овог љета посјетити Јалту. Прије тога, очекује га пут у Кину, гдје ће имати преговоре о свом новом филму.

Кустурица није желио да открије о каквом је остварењу ријеч, јер ће то бити објављено 18. јуна на фестивалу у Шангају.

Извор: СРНА