latinica  ћирилица
27/05/2017 |  12:17 ⇒ 15:11 | Аутор: РТРС

Приједор- Спријечити просјачење на улицама (ВИДЕО)

Да би спријечили прекршај просјачење, припадници Полицијске управе Приједор провели су акцију појачане контроле на улицама.
Приједор: Просјачење - Фото: РТРС
Приједор: ПросјачењеФото: РТРС

Слична акција биће организована и током предстојеће туристичке сезоне да би на улицама било што мање случајева просјачења.

Просјачење које се често доводи у везу с организованим искоришћавањем лица са инвалидитетом и малољетника, честа је слика на приједорскимј улицама. Грађани тврде да је најчешће ријеч о организованим акцијама просјачења лица из других градова. Највише брине честа злоупотреба дјеце.

Грађани наводе да су свједочили случајевима гдје се лица која просе организовано довозе у град и распоређују по улицама, а затим се од њих узима новац који су упросили од грађана.

Приједорчани сматрају да ову појаву треба сузбити, а то је посао, како кажу, за надлежне.

Током прошлог мјесеца, припадници приједорске Полицијске управе провели су акцију појачане контроле ради евидентирања прекршаја просјачења. У оквиру ове акције евидентирано је 12 прекршаја, а слична акција биће проведена и у јулу и августу. 

Далибор Иванић, начелник ПУ Приједор, рекао је да полиција планирано и репресивно дјелује на спречавању  организовања просјачења, што остварује у сарадњи са теренским канцеларијама за странце. Посебно ће ове активности бити појачане у вријеме туристичке сезоне због већег прилива старанаца и гостију, навео је Иванић.

Током полицијске акције утврђено је да је међу починиоцима најчешће ријеч о повратницима у вршењу сличних кривичних дјела.