latinica  ћирилица
28/05/2017 |  09:14 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Тилерсон неће да буде домаћин пријема поводом рамазана

Државни секретар САД Рекс Тилерсон одбио је захтјев да буде домаћин ифтара, вечерњег оброка током исламског мјесеца рамазана.
Рекс Тилерсон (Фото:.huffpost.com) -
Рекс Тилерсон (Фото:.huffpost.com)

Анадолија је објавила да су то саопштила два неименована америчка званичника, уз оцјену да Тилерсон тиме очигледно прекида традицију стару скоро 20 година, уз неколико изузетака, преноси Н1.

Наводи се да су од 1999. године и републикански и демократски државни секретари скоро увијек су били домаћини у Стејт департменту или ифтара или пријема којим се обиљежава рамазански Бајрам, празник који означава крај светог мјесеца.

"Тилерсон је одбио захтјев Канцеларије за вјерска и глобална питања Стејт департмента да буде домаћин пријема у оквиру обиqежавања рамазана", саопштила су двојица америчких званичника који су одбили да буду именовани.

Судећи по меморандуму датираном на 6. април, у чији је увид дошао Ројтерс, канцеларија - која обично иницира таква дешавања - препоручила је Тилерсону да одржи тај пријем.

Наводи се да његово одбијање захтјева указује на то да у Стејт департменту у овој години нема никаквих планова за обиqежавање рамазана.

На питање Ројтерса да прокоментарише Тилерсоново одбијање да буде домаћин пријема, портпарол Стејт департмента је изјавио да се "још истражују могуће опције обиqежавања Бајрама којим се окончава мјесец рамазана".

"Амерички амбасадори добили су препоруке да то учине кроз бројне активности, које ми сваке године одржавамо у нашим дипломатским мисијама широм свијета", навео је портпарол.

Наводи се да муслимански активисти оптужују администрацију америчког предсједника Доналда Трампа да има непријатељски став према исламу, који је достигао врхунац забраном уласка у САД грађанима неколико већински муслиманских земаља, док Трампова администрација тврди, да иако се снажно противи исламским екстремистима, нема никаквих проблема с исламом.

Извор: Танјуг