latinica  ћирилица
28/05/2017 |  09:36 | Аутор: РТРС

Пекинг незадовољан комуникеом из Таормине

Кина је изразила "снажно незадовољство" због помена питања Источнокинеског и Јужнокинеског мора у саопштењу након самита Групе Г7 и чланице ове групације треба да престану са изношењем неодговорних коментара, саопштено је данас из кинеског Министарства спољних послова.
Пекинг (Фото: beijingupdates.com) -
Пекинг (Фото: beijingupdates.com)

Кина је посвећена рјешавању спора на одговарајући начин са свим државама путем преговора и одржању мира и стабилности у Источнокинеском мору и Јужнокинеском мору, наводи се у саопштењу МИП-а.

Кина изражава наду да ће се чланице Г7 и друге државе уздржати од одабира страна и у потпуности поштовати напоре земаља региона у рјешавању спорова те да престану са изношењем неодговорних коментара, наглашава се у саопштењу.

У комуникеу објављеном јуче након самита у Таормина на Сицилији, лидери Г7 су изразили забринутост због ситуације у Јужнокинеском и Источнокинеском мору. Они су, такође позвали на демилитаризацију у "спорним дијеловима".

Пекинг полаже право на дијелове територије у Јужнокинеском мору и у спору је са Брунеима, Малезији, Филипинима и Вијетнаму те Тајваном.

САД су критиковале кинеску градњу вјештачких острва и војних постројења у Јужнокинеском мору изражавајући забринустост да ће их искористити за забрану слободе кретања и да ће проширити стратешки домет Пекинга.

Г7 чине САД, Француска, Канада, Њемачка, Британија, Италија и Јапан.

Извор: СРНА