latinica  ћирилица
28/05/2017 |  11:18 | Аутор: РТРС

Албанци саопштили имена министара у новој влади

Највећа странка македонских Албанаца Демократска унија за интеграцију саопштила је да ће у новој влади Зорана Заева имати два потпредсједника и четири министра.
Влада Македоније (Фото: lokalno.mk) -
Влада Македоније (Фото: lokalno.mk)

Како је саопштено из ове странке, они предлажу Хазби Лику за потпредсједника владе задуженог за имплементацију Охридског споразума, Бујара Османија за потпредсједника за евроинтеграције, Билела Салиуа за ресор правосуђа, Садула Дуракуа за министра екологије, Куштрима Бектешија за мјесто министра економије и Рамиза Мерка за министра без ресора.

У влади ће учествовати и Алијанса за Албанце, којој ће, највјероватније припасти мјесто министра здравља којим би руководио Арбен Таравари.

За сада је неизвјесно да ли ће у влади Зорана Заева учествовати и покрет Беса.

Из ове странке тврде да неће одустати од својих приниципа – да у власти не буду људи против којих је Специјално јавно тужилаштво подигло оптужнице, да се одреде рокови за отварање нових процеса и усвајање закона, попут закона о језицима и друго.

Зоран Заев најавио је да ће Македонија нову владу добити наредне седмице. Уколико би Беса пристала да учествује у власти Заев ће имати подршку 67, а без њих 62 посланика. Македонско Собрање чини 120 посланика.

Извор: СРНА