latinica  ћирилица
28/05/2017 |  12:03 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Фочански музеј репрезент културе у Горњем Подрињу (ВИДЕО)

Музеј "Стара Херцеговина" у Фочи са три сталне изложбене поставке једина је културна установа у овој дјелатности у Горњем Подрињу.
Музеј, Фоча - Фото: РТРС
Музеј, ФочаФото: РТРС

У овој културној установи често се организују концерте и позоришне представе, а у плану је и проширење изложбених поставки. Недавно је отворена сувенирница за посјетиоце који су све бројнији.

У фочанском музеју "Стара Херцеговина" су четири сталне поставке - етнографска, Фоча у прошлости, Фочански период НОБ-а и поставка из Одбрамбено отаџбинског рата. Осјетно је и све веће интересовање за музејске збирке, а посебно млади истичу  да је потребно више улагати у музејске установе.

Из музеја најављују проширење сталних поставки, али и формирање нових, попут изложбе о Пјевачком друштву "Просвјета".

Данко Михајловић, кустос-историчар музеја "Стара Херцеговина", каже де то, прије свега, било соколско друштво које је у вријеме аустроугарске окупације било пионир на овим просторима на том пољу.

На захтјев посјетилаца, у музеју су недавно отворили и сувенирницу. 

Снежана Кунарац, директорка музеја "Стара Херцеговина", каже да имају разноврсну понуду, као што су разгледнице, популарни магнети, књиге, те остали предмети који се односе историју Фоче. Овдје су и умјетничке слике које је музеј прошле године добио на аукцијској изложби.

Фочански музеј који је основан 1956. године често је домаћин и глумачким групама у позоришним представама, као и концертним извођачима.