latinica  ћирилица
28/05/2017 |  12:43 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Подстицају у Брчком без ефекта - хитна припрема нових мјера (ВИДЕО)

Влада у Брчком годинама издваја око 25 милиона марака годишње за подстицаје у привреди и пољопривреди.
Брчко - подстицаји - Фото: РТРС
Брчко - подстицајиФото: РТРС

Резултати такве политике су поражавајући, јер се од средстава подстицаја не отварају нова предузећа, нити се смањује број незапослних. Привредници који извозе робу разочарани су оваквом подстицајном политиком, па Влада најављује нове мјере.

Поједини привредници из Брчког разочарани су подстицајном политиком Владе која, како кажу, за подстицаје уложи колико износе годишњи директни порези од 24, 5 милиона марака. Поручују да је поклањање новца предузећима која не запошљавају - прст у око народу.

- Они њима дају капом и шаком новац, а то је новац грађана. То нико никоме не правда. Једноставно, то је расипништво за које не видим да још ико има снаге да постави питање - каже Јеленко Илић, из д.о.о. Јелен Брчко.

За десет година Влада је издвојила један годишњи буџет од 240 милиона марака. Привредници траже повратне информације - шта је за тај новац урађено?

Ниједно предузеће које би запослило значајнији број радника у посљедњих десет година није отворено у Брчком.

- Износ новчаних средстава која су кроз програм и закон имплементирани, која су дата привредним субјектима, не корепсондира са повећањем броја запсолених - потврдио је Перо Гудељевић, шеф Одјељења за привреду у Влади Дистрикта.

Коначно су у Влади признали да је годинама даван новац предузећима која нису перспективна. Зато се на бироу и даље налази око 12 хиљада незасполених. У Влади су због тога хитно почели припремати нове мјере у подстицајној политици.

Планирано је и оснивање Развојне агенције која би на одређен начин убрзала и помагала у отварању перспективнијих предузећа, чији би основни циљ био запошљавање.