latinica  ћирилица
28/05/2017 |  15:51 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Најбољи јагодар у Српској Драго Башић из Кадињана (ВИДЕО)

У Слатини код Лакташа данас је одржана манифестација "Дан јагоде" на којој је учествовало неколико десетина произвођача јагода из Српске, а за најбољег јагодара ове године у Републици Српској проглашен је Драго Башић из Кадињана, општина Лакташи.
Дани јагода у Слатини - Фото: РТРС
Дани јагода у СлатиниФото: РТРС

Више од 80 произвођача представило се на 16. туристичко привредна манифестација "Дан јагоде". За разлику од претходних, ове године, произвођачи немају проблема са пласманом и цијеном. Домаћи квалитет је све више препознат од купаца.

Иако је изостала организована производња и откуп за познатог купца произвођачи јагода, у општини Лакташи су задовољни овогодишњим родом и цијеном произвердених јагода на више од 20 хектара.

У протеклих 14 година из скромног општинског буџета годишње се у просјеку издвајало око 15.000 марака за набавку квалитетног садног материјала и едукацију произвођача.

"Ове године смо имали највећи број излагача - њих 86, што говори о перманентном раду и сарадњи пољопривредних произвођача и општинске управе у Лакташима", рекао је Дарко Аџаип начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Лакташи.

Агроном Далибор Дончић је истакао да су нове технологије смањиле употребу пестицида и се слободно може рећи да је то сада интегрална производња, а постоје и примјери органске производње.

У наредном периоду у плану је покретање активности на брендирању слатинске јагоде као препознатљивог органски произведеног воћа са заштићеним географским поријеклом.