latinica  ћирилица
28/05/2017 |  16:07 ⇒ 29/05/2017 | 12:36 | Аутор: РТРС

Поново кашњења у испоруци пасоша (ВИДЕО)

Поново проблеми са пасошима. На издавање путне исправе грађани чекају дуже од мјесец дана, колико је законом предвиђено. Проблем прави добављач, бањалучка фирма Милбауер, која у испоруци пасоша касни 27 дана. Због тога би, преносе медији, Агенцији за идентификациона документа могла да исплати око 300.000 марака одштете.
БиХ пасош - Фото: РТРС
БиХ пасошФото: РТРС

Захтјеви предати – пасоша нема. Бањалучани страхују колико ће још чекати на ову исправу. И уговорена љетовања, чини се, мораће да одгоде.

Од почетка године, у Бањалуци је предато око 13.500 захтјева за издавање пасоша, а уручено је око двије хиљаде мање.

"У посљедњих мјесец дана имамо проблем јер нам путне исправе не долазе у законском року. Евидентирали смо проблем крајем априла, о чему смо обавестили и Агенцију, међутим, како добијамо путне исправе, тако их и издајемо'', изјавила је Зорана Граховац, руководилац Одјељења за издавње личних докумената ПУ Бањалука.

Сличан проблем имају и у кантону Сарајево.

Захтјеви за издавање пасоша у Одјељењу путних исправа обрађују се и достављају на штампање надлежној служби у Бањалуку у врло кратком року. Међутим, наведена надлежна служба одштампане пасоше испоручује нам у року дужем од мјесец дана.

На најаве од прије два мјесеца да би грађани БиХ могли остати без пасоша, стављена је тачка тиме што је ИДЕЕА новим уговором, након вишемјесечне афере, посао израде пасоша поново повјерила Милбауеру. Тиме је обезбијеђен континуитет у издавању пасоша, наводе из Агенције.

Међутим, због недостатка репроматеријала добављач израђује књижице у смањеном капацитету. Ипак, кажу, нема бојазни да ће грађани остати без пасоша и најављују да ће проблем ријешити у наредних мјесец дана.

"Информишемо јавност да је наведени технички проблем код добављача у фази рјешавања, те да имамо чврста увјеравања добављача да ће се проблем недостатка репроматеријала ријешити у што краћем року, чиме ће се нормализовати цјелокупан процес издавања пасоша'', саопштила је ИДДЕЕА.

Из ИДЕЕА најављују да ће ускоро дати одговоре у вези са насталим проблемом.