latinica  ћирилица
28/05/2017 |  16:19 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Лоша хидролошка ситуација, у току ремонт ХЕ Требиње 1 (ВИДЕО)

Док у неким дијеловима Српске муку муче због падавина, на југу Херцеговине енергетичари имају другу бригу: екстремно лоша хидролошка ситуација не иде наруку произвођачима струје. Кота Билећког језера је 15 метара испод планиране, за ово доба године.
ХЕ Требиње 1 - Фото: РТРС
ХЕ Требиње 1Фото: РТРС

Период када би требало да се забиљеже највећи дотоци у акумулацију, а то су обично прва три мјесеца у години, практично је прошао без падавина. И током прољећа временске прилике нису ишле у прилог произвођачима струје , па су Хидроелектране на Требишњици оствариле свега 55 одсто планиране производње. Тренутно се ради ремонт хидроелектране Требиње 1.

"Прошле године смо имали добар резултат због добре погонске спремности, ове године је екстремно лоша хидрологија, али ћемо се трудити да постигнемо што можемо након ремонта", изјавио је Александар Вијућ, извршни директор за управљање системом ХЕТ.

Због ремонта, електрана је десет дана била у безнапонском стању. Рок за завршетак свих послова на ремонту је четрдесет дана.

Због незапамћено лоше хидролошке ситуације, у договору са Електропривредом, Хидроелектране на Требишњици већ извјестан период раде минималним капацитетом, како би се што мање користила вода из Билећког језера. С обзиром на то да предстоји љето, тешко је очекивати да ће се хидролошка ситуација поправити прије јесени.