latinica  ћирилица
28/05/2017 |  18:31 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

"Ракијским цестама" из Поткозарја златна медаља на Новосадском сајму (ВИДЕО)

„Ракијске цесте“ спајају произвођаче домаће ракије са обје стране Козаре. Удружени под овим именом, поткозарски произвођачи наступили су на међународном Сајму пољопривреде у Новом Саду, и освојили колективну златну медаљу. Није ли ово доказ да је ракија поткозарски бренд на којем може да се заснива туристичка понуда читаве регије?
Ракијске цесте - Фото: РТРС
Ракијске цестеФото: РТРС

Поткозарски ликери, неколико врста виљамовке и неизоставна шљивовица, добитници су највиших признања за квалитет на новосадском Сајму пољопривреде. Док сумирају резултате, овдашњи произвођачи тврде – традиција у комбинацији са модерним начином производње, рецепт је који је од поткозарске ракије направио бренд!

"Код нас нема куће у којој нећете наћи добру ракију. И зато се питамо: ко може да одоли том очаравајућем мирису, том фасцинантном укусу, истанчаној и префињеној ароми старе одлежале чаролије зване шљивовица?, каже Бране Радановић, произвођач ракије, добитник награде на Новосадском сајму.

Награде освојене на Новосадском сајму најбољи су доказ да поткозарска ракија представља огроман потенцијал. Свјесни су тога и у локалним туристичким организацијама. У Приједору кажу да туристи током посјете овом граду инсистирају на дегустацији поткозарских ракија. Тврде – ово је адут из рукава за проширење туристичке понуде.

"Све видове туризма обавезно прати и богата гастро понуда, тако да је домаћа ракија дефинитвно нешто што има перспективу, како на домаћем тако и на иностраном тржишту", истакла је Слађана Јовић из Туристичке организације Приједора.

У надлежном министарству поручују да ракија може бити бренд, али само ако се испуне захтјеви у погледу константног, стандардног и неупитног квалитета безбједности.

Током прошле године из Српске је извезено више од 820 тона разних врста воћних ракија. Неке су стигле чак и на тржиште Америке, Канаде и Аустралије.

Можда ће, управо, златом овјенчане „Ракијске цесте“, учинити да Српска оствари додатни профит од, вијековима његоване, традиције- производње домаће ракије у котлу.