latinica  ћирилица
29/05/2017 |  08:10 ⇒ 08:12 | Аутор: РТРС

Наставак суђења Капетану Драгану

Пред Жупанијским судом у Сплиту данас ће бити настављено суђење за наводни ратни злочин Драгану Васиљковићу званом Капетан Драган.
Драган Васиљкови-капетан Драган-на суђењу у Сплиту (Фото:  Arhiv HANZA MEDIA) -
Драган Васиљкови-капетан Драган-на суђењу у Сплиту (Фото: Arhiv HANZA MEDIA)

На данашњем рочишту и у уторак, 30. маја, видео-линком из Београда свједочиће десетак свједока одбране.

На претходном рочишту 26. маја, четири свједока одбране похвално су се изразила о оптуженом и навела да је ријеч о професионалном војнику.

Свједок Бранко Лакић рекао је да је почетком марта 1993. године основан Наставни центар за обуку војске у Брушкој, да је кухиња основана нешто касније, те да у кухињи није радио Перо Драгишић, нити да такву особу познаје, саопштено је из Документационо-информативног центра "Веритас".

И овим свједочењем је дискредитован исказ свједока оптужбе Пере Драгишића, као крунског и јединог свједока оптужбе у односу на 2. тачку оптужнице о наводном убиству два хрватска војника заробљена у селу Драгишић.

Свједок Вујо Кусало потврдио је да је у Окружном затвору у Книну радио од августа 1991. године, да је о свим затвореницима вођена педантна евиденција и да је у простору старе болнице, гдје се налазио окружни затвор, већ од раније био притвор за заробљенике с ратишта и да није било другог затвора на подручју Книна.

Кусало је додао да Капетана Драгана никада није видио у простору затвора.

Милош Крњета свједочио је о оснивању Наставног центра Брушка и навео да је главни инструктор за обуку у том центру био управо Капетан Драган, који је био изузетно професионалан и да је у кампу владала дисциплина и строго професионални однос.

"С обзиром на то да је камп био покривен мојим обавјештајцима, потпуно сам сигуран да се у том кампу никада није догодило нити једно убиство", навео је је Крњета.

Свједок Слободан Тарбук потврдио је да је на подручју Глине у јуну и јулу 1991. године боравила тенковска јединица ЈНА која је служила као тампон зона између сукобљених страна.

Тарбук је одбацио сваку могућност да је јединица ЈНА била у координацији са било којим другим војним или паравојним јединицама на том подручју, осим што је дјелимично била попуњавана из резервног састава с пјешадијом која је штитила тенковску јединицу.

Капетан Драган оптужен је да је као командант Јединице за посебне намјене у саставу паравојних српских јединица, односно командант Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица "Алфа", поступао противно одредбама Женевске конвенције.

На терет му се ставља да је током јуна и јула 1991. године у затвору на Книнској тврђави, те током фебруара 1993. године у Брушкој код Бенковца, мучио, злостављаво и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Капетан Драган оптужен је и да је током јула 1991. године у Глини, у договору са командантом тенковске јединице ЈНА израдио план напада на тамошњу полицијску станицу, те приградско насеље Јукинац, села Горњи и Доњи Видушевац, а потом и план за њихово заузимање.

Према оптужници, током тог напада су оштећени и уништени цивилни објекти, становништво је натјерано у бијег, опљачкана је имовина, а убијени су и рањени цивили, од којих је један страни новинар.

Извор: СРНА