latinica  ћирилица
29/05/2017 |  08:13 | Аутор: РТРС

Заев представио састав Владе

Влада Зорана Заева ће имати 15 ресорних министара и шест министара без портфеља. Покрет Беса неће учествовати у новој влади. Нова влада има шансу да спроведе реформе, поручио је Заев.
Зоран Заев (Фото: cdm.me) -
Зоран Заев (Фото: cdm.me)

Мандатар за премијера Македоније и лидер Социјалдемократске странке Македоније (СДСМ) Зоран Заев објавио је синоћ састав нове коалиционе Владе, коју треба да потврди Собрање.

Рекао је да се нада да ће нова влада ускоро бити изабрана и да ће радити у интересу грађана.

"Нова влада има шансу да спроведе реформе, има капацитет и биће озбиљан сервис грађана", рекао је Заев, преноси Телеграф.

СДСМ ће контролисати ресоре спољних послова, одбране и финансија, док ће већи албански партнер у власти, странка ДУИ добити укупно шест мјеста, укључујући и две позиције потпредсједника Владе.

Друга албанска странка, Алијанса за Албанце, имаће два министра у новој влади Македоније.

Странке које су предложиле министре за нову владу имају 62 од укупно 120 заступника у Собрању па би потврда владе премијера Зорана Заева требала бити само формалност, а како се вјерује избор нове владе ће дјелимично ублажити политичку кризу која већ мјесецима потреса Македонију.

Министарство одбране Заев је поверио Радмили Шекеринској, а Оливеру Спасовском Министарство унутрашњих псолова, преноси Фокус. Шеф дипломатије биће Никола Димитров, а на челу ресора финансија наћи ће се Драган Тевдовски.

Рената Десковска биће задужена за образовање, а за транспорт Горан Сугаревски. Ресор пољопривреде водиће Љупчо Николовски, а на челу Министарства за рад и социјална питања биће Мила Царовска. Информатичким питањима и администрацијом бавиће се Дамјан Манчевски, а културом Роберт Алагозовски. Вицепремијер Кочо Агнушев бринуће о економским питањима.

Министри без портфеља су Едмонд Адеми, Роберт Поповски, Зорица Апостоловска, Зоран Шапурик, Самка Ибраимовски и Аднан Кахил.

Раније данас пропали су преговори са покретом Беса о учешћу у новој влади.

СДСМ се тим поводом огласио саопштењем да "врата и даље остају отворена за сарадњу са Бесом".

"Упркос слагању са Бесом, током наших преговора, да дијелимо посвећеност хитним реформама за демократски и европски развој Македоније, нисмо успјели да се споразумијемо о одређеним питањима. Врата остају отворена за сарадњу што се тиче подршке реформама које треба да буду примијењене у Македонији и по питањима која су од заједничког интереса за градане наше земље", навео је СДСМ у саопштењу.

Према пословнику Собрања, сједница на којој ће се бирати Влада одржава се најкасније 15 дана од дана подношења приједлога за састав Владе и програма, преноси агенција МИА.

Након што добије приједлог, у Собрању ће се водити јединствена расправа који траје најмање два дана.

Избор владе врши се јавним гласањем, највише 24 сата након завршетка расправе.

Извор: РТС