latinica  ћирилица
29/05/2017 |  08:37 | Аутор: РТРС

Пријети колапс легалног тржишта цигарета

Због убрзаног раста илегалног тржишта цигарета у БиХ од 2011. године до прошле године смањена је легална продаја цигарета са десет милијарди на пет милијарди, а буџет БиХ је годишње ускраћен за пола милијарде марака, упозоравају произвођачи дуванских производа.
Цигарете (илустрација) -
Цигарете (илустрација)

Како истичу, до пада легалног тржишта дошло је након што је држава кренула с политиком дизања оптерећења на легално продате цигарете, што је довело до раста продаје ових производа мимо легалних финансијских токова. Како наводе, акцизно оптерећење 2011. године износило је 22,5 одсто, док је за 2017. предвиђено оптерећење у износу од 67,5 одсто, с обзиром на то да Закон о акцизама БиХ предвиђа будуће годишње повећање акциза од 7,5 марака на хиљаду цигарета или на 50 паклица.

С обзиром на то да порези на дуванске производе чине чак осам одсто од укупног буџета БиХ из директних и индиректних пореза, они су међу највишим у Европи јер, како тврде произвођачи, европски просјек прихода на дуванске производе износи 2,6 одсто од укупних прихода.

Извор: Независне новине