latinica  ћирилица
29/05/2017 |  08:53 ⇒ 08:54 | Аутор: РТРС

Радојичић: Од наредне сезоне цјелодневно гријање

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ће изградњом нове топлане на биомасу бити ријешен проблем гријања у овом граду и да ће грађани од наредне сезоне имати цјелодневно гријање умјесто дневног, по истој цијени.
Градска Топлана - Фото: РТРС
Градска ТопланаФото: РТРС

Радојичић је навео да је рок за овај посао седам мјесеци, те да ће граду и даље остати милионски дуг садашње Топлане, који ће бити рјешаван у сарадњи са банкама и путем договора у вези са репрограмом.

Он је за "Вечерње новости" навео да је завршен жалбени поступак за реструктурисање градског дуга, те да ће тај посао бити "склопљен" наредне седмице са конзорцијумом на чијем је челу Уникредит банка.

"Репрограмира се око 71 милион КМ дуга" нагласио је Радојичић.

Он је додао да су реагулациони планови у протекло вријеме рађени у складу са иницијативама инвеститора и мијењани на појединачни захтјев, а не концептуално, према развоју града.

"Покушавамо да уведемо концепт да се регулациони планови израђују на иницијативу града. Огроман проблем у граду су неријешени имовинско-правни осноси, па на подручју града, коју год честицу да узмете, имате имовинско-правни рашомон", рекао је Радојичић.

Када је ријеч о легализацији бесправно саграђених објеката, он је истакао да је у градску управу стигло 11.000 захтјева за легализацију.

"Радимо на свим предметима и то иде споро, али иде. За оне који нису ушли у процес легализације вјероватно ће се кроз закон гледати да им се то омогући. Нико нормалан неће ићи по граду и рушити квартове гдје имамо нелегалне објекте", нагласио је Радојичић.

Он каже да су Бањалуци потребна минимално још три моста – у насељу Чесма, на подручју Долца и у Крупи на Врбасу.

Градоначелник Бањалуке оцијенио је да расте број туриста у граду због чега је потребан бољи авио-саобраћај и конференцијска дворана, као и да се ради на брендирању града.

Он је рекао да неће доћи до смањења броја запослених у градској управи јер је почетком године урађена нова систематизација радних мјеста.