latinica  ћирилица
29/05/2017 |  11:26 | Аутор: РТРС

Узрок пада авиона у Мостару срчани удар пилота?!

Дио мозаика око истраге која се проводи након пада малог авиона јужно од Мостара у којем је средином овога мјесеца погинуло пет особа, од којих је троје дјеце, већ је сложен након што је завршен технички дио којег је проводила стручна комисија Министарства саобраћаја и веза.
Пао мањи авион код Мостара (фото: Vijesti.ba) -
Пао мањи авион код Мостара (фото: Vijesti.ba)

Наиме, комисија на чијем је челу био Салко Бегић је тај извјештај доставила у министарство, те је прослијеђено тужитељки Диани Кајмаковић која води цијелу истрагу.

Како се сазнаје током посљедњег лета који је трајао јако кратко, нису забиљежени технички проблеми на летјелици који би се могли повезати с посљедњим тренуцима прије трагедије.

Наиме, након вјештачења које је провођено на локалитету несреће, гдје се снимао терен и посредством дрона, те су стручњаци скупљали дијелове, као и каснијих провјера олупине летјелице у хангарима мостарске авионске луке нису пронађени никакви трагови кварова или пак појединости који би могли указати на отказивање команди.

Према наводима овај тим добио је и запис с Контролног торња Међународног аеродрома Мостар који је надзирао све летове који су се одвијали кобног 13. маја ове године.

Током посљедњег лета, контрола није уопште имала никакву комуникацију с пилотом Иваном Карачићем. Према тим информацијама, што се разликује од првобитних да се летјелица није могла подићи, те да пилот није могао постићи висину, наводи се да је авион ипак успеи полетети изнад Мостара у панорамски обилазак, али врло брзо је промијенио смјер те је пилот прелетио брдо Хум и нагло се упутио према бившој авионској писти коју је у касарни Хелиодром користила ЈНА.

Истрага је показала да је авион такође пао под јако оштрим углом, након чега се одмах распао, пукао је један точак, крило се одломило по судару са стубом који ограђује подручје мостарског Алуминијског комбината, а један дио трупа се одвојио.

Четверо путника, тј. дјеца Лана и Лука Ловрић, те Арман Хаџиомеровић и младић Мухамед Сиповић, испало је из летјелице. Положај пилота Ивана Карачића, чије је тијело дјеломично нагорјело, такође је упућивало на један врло важан детаљ - а то је да је остао дословно згрчен и ''залијепљен'' за управљач.

- То сугерише на исти одговор који је раније неслужбено добијен из истраге да је Иван Карачић, који је и раније имао одређених здравствених проблема, доживио вероватно срчани удар - пише Вечерњи лист и додаје како се ''с обзиром на то да није нестало горива или на то да није било значајнијих кварова, овај одговор чини највероватнијим''.

Сви резултати истраге, укључујући налаз обдукције коју је провео Жељко Каран, технички детаљи око летјелице и пада, као и поштовање процедура летења, биће достављени тужитељки Кајмаковић, која ће одлучити у којем смјеру ће завршити истрага ове трагедије.

Извор: Блиц/Вечерњи лист