latinica  ћирилица
29/05/2017 |  14:19 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Путин и Макрон о билатералним односима (ВИДЕО)

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да је данас са француским предсједником Емануелом Макроном разговарао углавном о билатералним односима.
Путин допутовао у Турску (фото: © Sputnik/ Дмитрий Астахов) -
Путин допутовао у Турску (фото: © Sputnik/ Дмитрий Астахов)

"Размотрили смо различита питања, покушали смо да дефинишемо заједничке интересе", рекао је Путин новинарима, захваливши Макрону за позив да посјети Париз.

Он је нагласио да ће упркос свим проблемима и рестрикцијама француске компаније остати у Русији, пренио је "Спутњик".

Путин је рекао да француски бизнисмени настављају да инвестирају у Русији и да је француска страна заинтересована за економску сарадњу.

Два предсједника размотрила су и потребу размјене у области културе.

"Вјерујем да је више људи овдје сада спремно да сарађује са нама", рекао је Путин.

Путин је истакао да је данас најважнији задатак борба против тероризма. "Француски предсједник предложио је успостављање линије комуникације између Русије и Француске у оквиру борбе против тероризма", рекао је Путин.

Два предсједника разговарала су и о ситуацији на Корејском полуострву и налажењу рјешења за нуклеарни проблем у региону, наводи "Спутњик".

Путин је овом приликом позвао Макрона да посјети Русију.

Француски предсједник Мануел Макрон рекао је да је француско-руско пријатељство у фокусу његовог разговора са руским предсједником Владимиром Путином

"Ми данас обиљежавамо 300 година од посјете руског цара Петра Великог Француској 1717. На данашњи дан ми исказујемо узајамно поштовање", рекао је Макрон на заједничкој конференцији за новинаре са Путином.

Макрон је рекао да је са руским предсједником разговарао о свим питањима која могу да помогну бољем међусобном разумијевању.

"Наш апсолутни приоритет је борба против тероризма. Радићемо на том питању заједно са Русијом", рекао је Макрон.

Говорећи о ситуацији у Сирији, он је рекао да ће Москва и Париз размјењивати информације са терена како би се побољшала ситуација у тој земљи, пренио је "Спутњик".

Макрон је са Путином разговарао и о примјени споразума из Минска за Украјину, истичући неопходност нових преговора у Нормандијском формату што је прије могуће.

Извор: СРНА