latinica  ћирилица
29/05/2017 |  15:13 ⇒ 15:21 | Аутор: РТРС

Дачић: Наставак борбе за очување суверенитета и територијалног интегритета

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће Влада Србије наставити принципијелну борбу за очување суверенитета и територијалног интегритета земље и одлучно се супротставити наговјештају формирања такозване војске Косова и другим покушајима учлањења Приштине у међународне организације.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

- Остаћемо посвећени наставку преговарачког процеса са ЕУ, даљем развоју добросусједских односа и војној неутралности - поручио је Дачић на свечаности обиљежавања Дана српске дипломатије.

Он је оцијенио да је реалним сагледавањем безбједносних и политичких изазова и ријешеношћу да све несугласице и проблеме рјешава дијалогом и другим дипломатским средствима, са основним циљем очувања регионалног мира и стабилности, Србија показала да посједује капацитете за прагматично и одговорно дјеловање, саопштено је из Министарства спољних послова.

Дачић, који је од данас и вршилац дужности премијера Србије, подсјетио је да Србија ове године обиљежава 800 година од крунисања првог српског краља Стефана Првовјенчаног и да је, без обзира на дисконтинуитет средњовјековне и модерне српске државе, свијест о снази, величини и културолошком моделу који је успостављен у 13. вијеку остао дубоко урезан у колективном сјећању српског народа.

- Стари Рас, Студеница, Сопоћани, Грачаница, Високи Дечани, Богородица Љевишка и Пећка патријаршија уврштени су на Унескову листу свјетске баштине. Они као стожери духовне снаге српског народа морају бити сачувани и њихова одбрана остаје наш највећи приоритет - поручио је Дачић.

Извор: СРНА