latinica  ћирилица
29/05/2017 |  15:58 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Истражна комисија: Под лупом спољнополитички статус БиХ (ВИДЕО)

У Сарајеву је конституисана Привремена истражна комисија Дома народа Парламента БиХ о спољнополитичком статусу БиХ. Иако је било идеја да буду саслушани и чланови Предсједништва и представници међународне заједнице, Комисија је одлучила да се само бави одговорношћу Савјета миистара и њихиових чланова, задужених за спољну политику, прије свега Игора Црнатка.
Сафет Софтић - Фото: СРНА
Сафет СофтићФото: СРНА

На конститутивној сједници за предсједавајућег Комисије изабран је Бариша Чолак, за првог замјеника предсједавајућег Сафет Софтић, а за другог замјеника предсједавајућег Небојша Радмановић.

- Након расправе коју смо повели како би видјели шта би био предмет рада Комисије, дошли смо до закључка да би комисија требало да се држи онога што је надлежност Дома народа, а то су, прије свега, одговорност Савјета министара и министара који су задужени за спољну политику - првенствено министар спољних послова /Игор Црнадак/ и /министар спољне трговине и економских послова Мирко/ Шаровић, који на одређен начин креира спољну политику - рекао је Софтић новинарима.

Истичући да је закључено да се рад Комисије не проширује на друге актере Софтић је додао да је било приједлога да се позову амбасадори, високи представник, па и чланови Предсједништва БиХ.

- Држаћемо се онога што је наша надлежност, а то је прије свега Савјет министара и покушаћемо овај посао окончати једном конференцијом на коју би позвали све оне који унутар земље учествују у креирању спољне политике БиХ - рекао је Софтић.

Он је истакао да Комисија неће дозволити никакву политизацију нити дневнополитичку инструментализацију свог рада.

Према његовим ријечима, данас није заказана наредна сједница Комисије, на којој треба да буде договорен метод рада и термин одржавања конференције.

Уз Чолака, Софтића и Радмановића чланови Привремене истражне комисије за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ су и Огњен Тадић, Фахрудин Радончић и Марио Караматић.

Прије конституисања Комисије, било је приједлога да уз Црнатка буду саслушани и високи представник у БиХ Валентин Инцко, специјални представник ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк те све важније особе које учествују у креирању међународне позиције и имиџа БиХ.

Црнадак је у петак, 26. маја, обавијестио чланове Колегијума Дома народа и Парламентарне скупштине БиХ да је спреман да одговори на сва питања из области за коју је надлежно Министарство иностраних послова БиХ.

Када ће се рачуни полагати, још није познато. Не зна се ни када ће бити сљедећа сједница истражне комисије. Једино што се зна јесте да би посао требало да буде завршен конференцијом, на коју би се позвали сви који у БиХ учествују у креирању спољне политике.