latinica  ћирилица
29/05/2017 |  17:53 | Аутор: РТРС

УИО - Одлука о расподјeли 28 милиона КМ од путарина

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је данас одлуку о привременој расподјели прихода од путарина за ауто-путеве прикупљених на јединственом подрачуну у износу од око 28 милиона КМ.
Управа за индиректно опорезивање - Фото: РТРС
Управа за индиректно опорезивањеФото: РТРС

Средства ће бити распоређена у складу са важећим прописима, те ће Федерацији БиХ /ФБиХ/ бити дозначено 59 одсто, односно око 16,5 милиона КМ, Републици Српској 39 одсто, односно око 11 милиона КМ, и Брчко дистрикту два одсто или 559.670 КМ, саопштено је из УИО БиХ.

Овом одлуком привремено се распоређују средства од 10 одсто укупно остварених прихода од путарина за ауто-путеве закључно са стањем на дан 17. мај, а све у складу са важећем подзаконском акту из 2009. године који прописује привремену расподјелу средстава.

На данашњој сједници усвојена је и одлука о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу средстава с јединственог рачуна за период април-јули.

Према овој одлуци, која се заснива на крајњој потрошњи исказаној у пријавама ПДВ-а, ФБиХ припашће 64,26 одсто средстава, а Републици Српској 32,19 одсто од прикупљених прихода, док Брчко дистрикту по фиксном коефицијенти припада 3,55 одсто.

Као што је законом прописано, доношењем ове одлуке задужује се УИО да изврши прерачун већ дозначених прихода ентитетима у текућем кварталу у складу са усвојеним коефицијентима.

Прихваћен је и Средњорочни план рада УИО за период 2018-2020. година, те измјене и допуне Правилника о унутрашњој организацији УИО.

Управни одбор УИО усвојио је и записнике с претходних сједница, а упознат је и о редовним информацијама о активностима УИО и прикупљеним приходима.

Извор: Срна