latinica  ћирилица
29/05/2017 |  19:23 | Аутор: РТРС

Новости: Вучић се куне над Уставом и Јеванђељем

Србија ће и званично добити новог предсједника у сриједу, 31. маја, тачно у подне, када ће на свечаној церемонији у Дому Народне скупштине изабрани шеф државе Александар Вучић положити заклетву.
Александар Вучић на конференцији за новинаре - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић на конференцији за новинареФото: ТАНЈУГ

Он ће бити први предсједник који ће то учинити над Уставом, чији је посебан примјерак, како сазнајемо, направљен само за ову прилику и на којем ће заклетве полагати и сви будући предсједници. Испод Устава Србије на говорници у парламенту налазиће се и вјерна реплика Мирослављевог јеванђеља, најзначајнијег ћириличког споменика српске писмености, тешка око десет килограма.

Планирано је и да досадашњи предсједник Томислав Николић уручи Вучићу државни печат, што такође до сада није био случај, као и посебну заставу, стандарту предсједника Републике.

На овај начин, како нам је речено у будућем кабинету предсједника, биће показано поштовање према држави, традицији и правним тековинама. Према нашим информацијама, свечаност полагања заклетве пажљиво је испланирана и сваки детаљ провејаваће симболиком, са идејом да се установи тачна церемонија ступања на дужност будућих предсједника.

Тако ће Вучић заклетву положити држећи десну руку на Уставу Србије, који ће му дати предсједница Уставног суда Весна Илић Прелић. Након церемоније у Скупштини, он ће отићи на Андрићев венац, где ће испред зграде Предсједништва бити уприличена смотра почасне чете припадника Гарде и три рода Војске Србије - копнене, РВ и ПВО и речне флотиле. Начелник Генералштаба Лјубиша Диковић поднијеће рапорт новом предсједнику, а затим следи званична примопредаја дужности Николића и Вучића и краћи састанак старог и новог предсједника.

За данас је заказана и посљедња сједница Владе Србије у овом мандату, а према нашим информацијама, Вучић ће највероватније сутра поднијети оставку на премијерску функцију, како би 31. маја, полагањем заклетве, и званично почео да тече његов мандат шефа државе.

Од тог тренутка, функцију в. д. предсједника Владе преузеће први потпредсједник и шеф дипломатије Ивица Дачић, који ће радити тај посао све док Вучић не додијели мандат будућем премијеру, за шта има рок од 30 дана.

Извор: Новости