latinica  ћирилица
29/05/2017 |  22:01 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Аспект- Нема дилеме да ће на Балкану бити прекрајања граница (ВИДЕО)

Нема дилеме да ће на Балкану бити прекрајања граница, то се све вријеме ради- поручили су гости у емисији Аспект, Радио-телевизије Републике Српске. Тога је, кажу, било увијек и свуда, али најважније је да се не мора завршити ратним сукобом.
Аспект - Фото: РТРС
АспектФото: РТРС

- 2002. године сам рекао да ће прво отпасти Црна Гора од Србије, па да ће Космет добити независност, па Прешево, Бујановац, Медвеђа... Већ двије трећине Албанаца имају власт, а кад се господа из Вашингтона сјете, онда ће "закувати" и са Војводином, а о Санџаку да не говорим - сматра Емил Влајки, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Хрвоје Класић, историчар на Универзитету у Загребу, рекао је да је за Балкан специфично то што прекрајање граница заврши ратним сукобом.

- Имамо ситуацију да Велика Британија прави велике посљедице, а ко би рекао. Такође се зна се шта ће бити са Шпанијом и Украјином. Ако погледамо, Балкан није изузетак, а оно што је специфично јесте што прекрајање граница овдје увијек заврши ратним сукобом - навео је Класић.

Милан Гулић са Института за савремену историју из Београда каже да је прекрајање граница на нашим просторима стара прича.

- Овдје прекрајање граница није ново, оно је још у току. Кад кажемо ново, испадне да је мирно, па да ће постати немирно. Не, није, јер проблем КиМ још није завршен, премда се чини да јесте. И питање тзв. Прешевске долине, тзв. Санџака и питање Војводине су или жаришта или ће постати жаришта - рекао је Гулић.

Погледајте емисију Аспект: