latinica  ћирилица
30/05/2017 |  12:52 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

"Преварио си ме", Трамп викао на Абаса?

Амерички предсједник Доналд Трамп наводно је викао на палестинског предсједника Махмуда Абаса приликом прошлонедјељне посјете Западној обали.

Како је пренијела израелска телевизија, Трамп је викао на Абаса да га је преварио, преноси британски Индипендент.

"Преварио си ме. Говорио си да си посвећен миру, али Израелци су ми показали да си умијешан у подстицање против Израела", наводно је Трамп викао.

Након тога је наступио шок и тишина, навео је Канал два позивајући се на неименованог америчког званичника.

ТВ Канал два је те наводне цитате објавио на хебрејском језику а новинар Уди Сегал их је твитовао на енглеском, преноси британски Индипендент.

Палестинска управа је све негирала, наводећи да је састанак 23. маја у Витлејему протекао добро.

На конференцији за новинаре након тог састанка Абас је рекао да је Палестинцима састанак с Трампом почетком мјесеца у Бијелој кући "улио наду и оптимизам о могућности да се оствари сан о дуготрајном миру", нагласивши жељу палестинског руководства за рјешење деценијског сукоба с Израелом по моделу двије државе.

Трамп и Абас састали су се први пут 3. маја, када је амерички предсједник изразио своју жељу да "учини све што је неопходно" за постизање трајног мира.

Дан прије наводне вике на Абаса, Трамп се састао с израелским премијером Бењамином Нетанјахуом и предсједником Израела Рувеном Ривлином у Јерусалиму.

Абасови блиски сарадници рекли су да су извјештаји о викању и напетости на његовом састанку са Трампом покушај произраелских савјетника у администрацији САД да спријече приближавање владе те земље палестинском руководству, наводи израелски лист Харец.

"Није тајна да Трамп има групу савјетника око њега чији је главни циљ да служе Израелу. Џаред Кушнер, Џејсон Гринблат и амбасадор Дејвид Фридман су такође Нетањахуови савјетници, не само Трампови, тако да је наш осјећај да ће они покушати да спријече сваки потез који наноси штету израелској позицији и ми смо сигурни да је циљ таквих извјештаја да служе том интересу", рекао је он.

Исти извор је додао да је још у Вашингтону постављено питање хушкања на насиље и исплате породицама палестинских затвореника у израелским затворима и да је америчким званичницима речено да то користи Нетанјаху да избјегне бављење главним проблемима.

Трампу је објашњено да су исплате унутрашња палестинска ствар и да у "тренутку када се окупација оконча неће бити хушкања".

"Израелци кроз америчке изворе покушавају да продају робу и има оних око Трампа који су прихватили тај приступ. С друге стране постоје они у влади, посебно у Националном савјету за безбједност и Стејт департменту који мисле другачије.

Постоји борба за предсједниково уво и наравно Палестинци нису у најбољој позицији. Ми немамо новац Саудијске Арабије и немамо ционистички лоби, али ћемо наставити да представљамо нашу позицију", најавио је саговорник израелског листа.

Званичници у Рамали су наводно убијеђени да од састанка у Вашингтону Израел настоји да у сарадњи са администрацијом САД подрије Абаса, да га дискредитује и да објави видео снимке који наводно доказују да он учествује о хушкању.

Извор: Бета