latinica  ћирилица
30/05/2017 |  18:54 | Аутор: РТРС

Додик са Путином 2. јуна?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да постоји велика могућност да се током предстојеће посјете Санкт Петербургу, у петак, 2. јуна, састане са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.
Милорад Додик и Владимир Путин (архив) - Фото: РТРС
Милорад Додик и Владимир Путин (архив)Фото: РТРС

"Тренутно не могу да потврдим тај састанак, али постоји велика могућност, како је мени речено, да се у петак видим и са Путином", рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Додик је додао да ће се на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, који ће бити одржан од 1. до 3. јуна, састати са важним људима и да му је основни циљ да се покушају обезбиједити неке алтернативе за укупну фискалну стабилност у Републици Српској.

Он је напоменуо да је Руска Федерација раније обећала да ће Републици Српској помоћи, али да су санкције међународне заједнице према Русији то на неки начин одгодиле.

"Желим то сада поново да рехабилитујем и да видим какве су шансе у том погледу. Не могу рећи да постоји извјесност у том погледу, али о том ћу свакако разговарати", рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да у Санкт Петербургу жели да разговара и о развоју политичке ситуације, јер је очигледо да Русија, предводи озбиљну групацију земаља евроазијског свијета, у коју су усмјерени погледи из цијелог свијета, прије свега, у економији.

"Познато је да кинеска економија заједно са руском, која се стабилизовала након санкција, представља озбиљну чињеницу у свијету. Ми желимо да видимо на који начин се те ствари крећу и да промишљамо о мјесту и улози саме Републике Српске", истакао је Додик.

Он је рекао да је улога званичника Српске прича о европским интеграцијама, али сигурно не прича о НАТО интеграцијама.

"Ми ћемо наставити са нашом познатом политиком да видимо да ли за Републику Српску - малу земљу са малим бројем становника, изложену многим оспоравањима унутар БиХ и на западном дијелу свијета, има мјеста за неке процесе који би могли да направе један нови развојни циклус", рекао је Додик.

Извор: Срна