latinica  ћирилица
01/06/2017 |  10:58 | Аутор: РТРС

"Маша и медо" опасни по безбједност Естоније?

Глобално популарни руски цртани филм за дјецу "Маша и Медвјед" можда је дио руског "хибридног рата" против ЕУ, сматрају естонски стручњаци за комуникацију.
Маша и Медо - Фото: РТС
Маша и МедоФото: РТС

Наметање позитивне слике о Русији дјеци опасно је по безбједност Естоније, тврде естонски стручњаци за комуникацију, а преноси фински лист "Хелсингин саномат".

У балтичким земљама почињу да вјерују да је омиљени дјечји руски цртани филм "Маша и Медвјед" - заправо "опасна руска пропаганда"

- У Естонији медвјед симболизује Русију. То је чињеница - каже предавач са Института за комуникације Талинског института Прит Хобемаги.

Он је на стотине пута гледао овај цртани филм са својом дјецом. Сада каже да је "брзо закључио да је у цртаном филму ријеч о кориштењу руске `меке силе`".

- То је борба за мозгове, дио хибридног дјеловања у којем се негативни лик замјењује позитивним. Порука Русије прихвата се "без филтера". Порука гласи да је Русија "дивна земља у којој живе Маша и Медвјед" - каже Хомебаги.

На питање - шта је лоше у томе што ће дјеца Русију видјети без баласта историје недавне прошлости, овај естонски стручњак одговора да је ријеч о томе да Русија "покушава да пољуља основне стубове Естоније".

Руски портали коментаришу да је Европа преплављена глобално популарним америчким цртаним филмовима који отворено шаљу политичке поруке, али на рачун Американаца не долазе упозорења нити оцјене о "хибридном рату".

Извор: СРНА