latinica  ћирилица
01/06/2017 |  13:34 | Аутор: РТРС

Путин: Безуспјешни покушаји обуздавања Русије

Предсједник Руске Федерације Владимир Путин упозорио је да покушаји да се Русија обузда неће успјети, не уперивши прстом ни на једну конкретну земљу, али је нагласио да су постојали покушаји да се повреде легитимни руски интереси.
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Григориј Сисојев) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Григориј Сисојев)

Руски односи са Западом на најнижем су нивоа од периода Хладног рата због кризе у Украјини, а САД и Европска унија су увели санкције Москви због анекса Крима 2014. године, као и због подржавања проруске побуне на истоку Украјине.

Обративши се на састанку са главним уредницима иностраних новинских агенција, који присуствују Економском форуму у Санкт Петербургу, Путин је нагласио да економске санкције против Русије нису имале ефекта, додајући да предвиђа да ће се тренутни раздори у односима смирити, јер су "контрапродуктивни и штетни".

Путин је рекао да је русофобија на Западу контрапродуктивна и да неће трајати дуго, јер штети објема странама, додајући, међутим, да Русија мора да одговори на нагомилавање оружја других земаља.

Први човјек Кремља нагласио је да наводни анти-руски сентимент на Западу "неће трајати предуго, нити заувијек, с тим што мора доћи до разумијевања, те да је то контрапродуктивно и штети свима".

Путин каже да је нагомилавање руске војске одговор на спољашње промјене.

- Што се тиче нагомилавања наше војске на далеком истоку Русије и на (Курилским) острвима, то није иницијатива Русије, као што је то у другом дијелу свијета, Европи. НАТО базе се све више и више приближавају, инциденти су све чешћи и да ли ми морамо да сједимо нејаки и то посматрамо? Не, то неће бити случај и ми одговарамо на прави начин. Иста ствар се догађа на Истоку - поручио је Путин.

На маргинама економског форума у Санкт Петербургу, причајући са новинарима, Путин је рекао да изградња ракетног система на Аљасци и у Јужној Кореји представља изазов за Русију, на који се мора одговорити повећањем снага у региону.

Закључио је да неће сједити докони док други повећавају свој војни капацитет дуж руске границе.

Извор: Танјуг