latinica  ћирилица
01/06/2017 |  18:02 | Аутор: РТРС

Груевски тврди - Заев одговоран за покушај атентата на Тодорова

Лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ и бивши премијер Македоније Никола Груевски оптужио је данас новог премијера и лидера СДСМ Зорана Заева, неке невладине организације и поједине новинаре да су директно одговорни за подстрекивање напада на бившег министра здравља Никоулу Тодорова.
Никола Груевски (Фото:sofiaglobe.com) -
Никола Груевски (Фото:sofiaglobe.com)

Груевски је на конференцији за новинаре рекао да је тај напад недвосмислени и планирани атентат на Тодорова, који је, како је рекао, заједно са члановима породице протеклих година био изложен сталним пријетњама. Називали су га, казао је, "министром смрти", само да би народ окренули против ВМРО-ДПМНЕ. "ВМРО-ДПМНЕ је нападнута са свих страна, ово је прљава кампања и подстрекивање. Ово је срамота за државу и демократију. Одговорност за то сносе сви који потпирују овакве деструктивне активности", рекао је Груевски.

Груевски је премијера Заева оптужио и да је власт преузео иако његова странка није побједник на протеклим ванредним парламентарним изборима. Рекао је и да је Заев посљедњих година више пута користио ријеч "револуција", што је Груевски протумачио као подстицање на насиље. "Покушај убиства Тодорова данас, а прије двије недјеље Антониа Милошоског, указује да је ВМРО-ДПМНЕ угрожена. Моја породица је под сталном пријетњом", навео је Груевски, чија странка је након 11 година владавине од данас и званично у опозицији, иако је на протеклим изборима освојила више посланичких мандата од СДСМ.

Иначе, македонски медији блиски изворима СДСМ-а наводе да је нападач на министра здравства те земље и високог званичника ВМРО-ДПМНЕ, Николу Тодорова, дједа 10-годишње дјевојчице која је 2015. умрла од сколиозе. Како јавља МИА, према ријечима свједока, Љ С. је данас испалио три хица на Тодорова, с леђа. Обезбјеђење је хитно реаговало и гурнуло нападнутог министра у страну, а потом савладало нападача. Тодоров је евакуисан и нема извјештаја о томе да је повријеђен приликом напада, наводи агенција. Смрт дјевојчице била је тема ужарене политичке дебате СДСМ-а, који је оптужио Тодорова да је намјерно одлагао доставу потребних финансијских средстава за њену операцију.

Извор: Танјуг