latinica  ћирилица
03/06/2017 |  07:58 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Масакр над Србима у Ледићима и 25 година послије без казне

Парастосом, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на спомен обиљежје у селу Ледићи, код Трнова, данас су чланови породица невиних српских жртава достојанствено и молитвено обиљежили 25 година од крвавог пира муслиманских фаланги које су свирепо ликвидирале 24 српска цивила из овог села.
Ледићи (Фото:panoramio.com) -
Ледићи (Фото:panoramio.com)

Парох трновски Младен Микавица поручио је окупљеним Ледићанима да су њихови најближи тог кобног дана, на својим огњиштима, страдали само зато јер су били Срби и православци.

- Овоземаљска правда је спора, можда и достижна, али њихово мученичко страдање Господ Бог ће им надокнадити у Царству небеском - рекао је Микавица.

Начелник општине Трново Горан Вујичић изразио је незадовољство и огорчење чињеницом да за масакр над Србима у Ледићима нико од злочинаца до данас није одговарао, а да су правосудни органи на нивоу БиХ потпуно индиферентни према овом злочину.

- Ни Тужилаштво ни Суд БиХ нису покренули никакав процес иако сви добро знамо да су ту страдали невини и недужни српски цивили, једноставно, немоћни људи који су покушали да се склоне из Ледића када су их напале муслиманске снаге - подсјетио је Вујичић.

Предсједник Удружења грађана "Моје огњиште" из Трнова Славко Васић и ове године, као и свих година до сада, није крио своје разочарење радом Тужилаштва и правосуђа БиХ, који не чине ништа конкретно на расвјетљавању овог злочина.

Према његовим ријечима, иако је у овом масакру остао без три члана најуже породице - оца, мајке и баке, и упркос томе што је прије двије године дао исказ у Тужилаштву БиХ, никад га нико више није контактирао у вези са расвјетљавањем овог злочина. Он напомиње да су злочинци у Ледићима убили чак 15 жена.

Васић је позвао све живе Србе из Ледића да не забораве страдање својих најмилијих и да се потруде да сваке године у што већем броју дођу и одају им дужни помен.

Према његовим ријечима, најодговорнији за злочин у Ледићима је бивши командир полиције у Трнову Едхем Годињак, док као егзекуторе означава комшије муслимане и припаднике злогласног ХОС-а.

Момчило Васић, који је у маскару у Ледићима изгубио двије сестре и дванаестогодишњу сестричину, рекао је новинарима да су их убиле комшије муслимани.

- Пратили су их и побили, а само је мали Драган Васић, који је био рањен, успио да преживи. Вјерујем у правду, али не вјерујем у правосуђе БиХ, јер оно има селективан приступ ратним злочинима у БиХ - навео је Васић.

Милена Витковић у Ледићима је изгубила десеторо својих најближих из породице Тешановић - браћу, невјесте, мајку, стрица, стрину, рођаке...

- Ово је голготска жртва оних који су морали умријети само зато што су Срби. Ја никог не осуђујем, јер нисам видјела ко их је побио, али неко мора да одговара за овај страшни злочин над старцима, женама и дјецом - огорчена је она.

Припадници муслиманских снага су у јуну 1992. године мучки убили српске цивиле - најстарија жртва Иконија Васић имала је 92 године, а најмлађа Милун Тешановић само 18 мјесеци, коме су прије смрти злочинци поломили и ноге и руке.

У злочиначком походу комшија убијено је десет чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Ледићи су прије рата имали седамдесетак житеља, а убијени су старци, жене и дјеца.

Већина мјештана страдала је на кућном прагу, а они малобројни који су покушали да се сакрију по околним шумама пронађени су и убијени.

Село је, како је то обично бивало након муслиманских оружаних похода на српска насеља, опљачкано, попаљено и разорено до те мјере да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Злочин, који је започео 3. јуна у вечерњим часовима, извршили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

У том периоду, на веома суров начин, убијени су и углавном масакрирани сви мјештани српске националности који нису могли да на вријеме побјегну из својих кућа, али и они који су, накратко, успјели.

Истрага коју је 1994. године спровело Министарство унутрашњих послова Републике Српске показала је да су се становници Ледића приликом бијега подијелили у двије групе. Једна је кренула преко Трескавице ка Војковићима, насељу надомак Сарајева, а друга према Калиновику.

Према резултатима ове истраге, другу групу, која је ишла према Калиновику, пресреле су муслиманске снаге на локалитету Пољице и све их поубијале, осим једанаестогодишњег дјечака, који је повријеђен лежао међу тијелима убијених.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела. Према извјештају Министарства унутрашњих послова Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин - клањем, вјешањем или гушењем.

Иако су власти Републике Српске предале налазе своје истраге и доказе Тужилаштву БиХ, још нико није оптужен за овај злочин.

Извор: СРНА