latinica  ћирилица
03/06/2017 |  11:04 | Аутор: РТРС

Намирница за брже и лакше мршављење

Уколико желите да смршате, а и даље имате порив да нешто грицкате, ово су праве намирнице за вас.
Орашасти плодови (Фото: Thinkstock) -
Орашасти плодови (Фото: Thinkstock)

Орашасто воће

Студија Универзитета Лома Линда у Калифорнији показала је да људи који једу барем три комада орашастог воћа имају 46 одсто мање шансе да буду гојазни. Имају доста протеина, влакана, незасићених масти - ствари које се варе споро и чине вас ситим дуже вријеме.

Кокице

Умјесто чипса и осталих грицкалица, посегните за кокицама. Богате су влакнима, што значи да ће вас чинити ситим дуже ситим. Само се удаљите од уља, путера и осталих додатака. А ако су вам потребни зачини, користите чили и бибер.

Зачини

Капсаицин, супстанца која се налази у пикантној храни попут љутих папричица, подстиче рад метаболизма и смањује апетит. Ово је одличан "некалоријски" начин да зачините јело.

Вода

Мало је позната чињеница да људи осјећају глад када су заправо жедни. Зато пијте више воде, која ће вам помоћи да се осјетите ситије. Подаци кажу да људи, који пију двије чаше воде прије јела, губе више на тежини од оних они који то не раде.

Воће

Студија Америчке дијететске асоцијације показала је да жене нормалне тежине конзумирају више воћа током дана. Генерлано, храна (у овом случају воћке) која има више воде, заситиће вас брже, са мање калорија. Ако сте гладни, послужите се бресквама, јагодама, лубеницом, дињом, грејпом, бобичастиим воћем, бананама, крушкама... Оне ће вам обезбиједити потребна влакна, витамине и заситиће вас.

Интегралне житарице

Житарице се одавно повезују с мршављењем, претежно због влакана која помажу у контролисању апетита.

Намирнице богате протеинима

Протеини вас чине ситим и повећавају мишићну масу, одржавајући ваш метаболизам. Умјесто да се преједате тестенином и хљебом, једите млијечне производе, рибу, јаја, живинско месо...

Чоколада

Мале количине чоколаде вам неће нашкодити - напротив, помоћи ће вам да се суздржите од колача, торти и сладоледа. Студија калифорнијског универзитета у Сан Дијегу показала је да људи који једу чоколаду имају нижи индекс тјелесне масе. Ова намирница богата је антиоксидансима, што је одлично за ваше здравље. Али наравно, не треба претјеривати.

Не прескачите доручак

Неколико истраживања је показало да су особе које прескачу доручак, донекле гојазније. Доручак богат нутритијентима покреће метаболизам и може да вам помогне да се не преједате.

Извор: Агенције