latinica  ћирилица
04/06/2017 |  07:59 ⇒ 05/06/2017 | 08:09 | Аутор: РТРС

Лондон послије напада: Ухапшено 12 особа, нападачи узвикивали "Ово је за Алаха" (ВИДЕО/ФОТО)

Велика Британија поново на мети терориста. У терористичком нападу у централном Лондону убијено је седам лица, а најмање 48 рањено, од којих је 21 у тешком стању. Полиција је убила тројицу нападача, а данас у рацијама ухапсила 12 лица, која се доводе у везу са нападом. Међу страдалима нема држављана БиХ. Напад су осудили свјетски званичници.
Комби којим је извршен напад на мосту (Фото: BBC/H.Attai) -
Комби којим је извршен напад на мосту (Фото: BBC/H.Attai)

У Баркингу је ухапшено 12 особа које се доводе у везу са синоћним терористичким нападом, саопштио је Скотланд јард.

Из стамбеног блока у којем је извршена рација изведене су и четири жене чија су лица била покривена. Ројтерс јавља да их је полиција спровела до два службена возила и одвезла.

Министарка полиције каже да су напад највјероватније извели "радикални исламисти". Повријеђена су и четири полицајца, од којих један теже, јавља Би-Би-Си.

Међу рањеним има и Нијемаца, Француза, као и један Шпанац, док је један Канађанин убијен, преноси АП.

Из лондонске полиције кажу да је осам полицајаца синоћ испалило "незапамћени број метака" како би зауставили тројицу нападача. Случајно је рањен и један цивил.

На синоћном нападу у Лондону нападачи узвикивали: "Ово је за Алаха", кажу очевици.

До сада нико није преузео одговорност за напад, али како јавља Би-Би-Си, присталице Исламске државе славе на друштвеним мрежама. 

У међувремену је и очевидац Џерард рекао да су нападачи синоћ узвикивали "Ово је за Алаха".

Локације напада – Лондонски мост, мјесто на којем је остављен комби, и тржница "Бороу"

"Трчали су и узвикивали 'Ово је за Алаха'. Изболи су једну дјевојку можда 10-15 пута", рекао је Џерард за Би-Би-Си, наводећи да је покушао да их спријечи бацајући флаше, столице и остале предмете на њих.

Британска полиција је саопштила да је напад на Лондонском мосту и пијаци "Бороу" терористички акт. Напад су извеле три особе, које су потом убијене у обрачуну са полицајцима, преноси Ројтерс.

Како је саопштено, нападачи су комбијем улетели међу пјешаке на мосту, а потом ножевима напали људе на подручју пијаце "Бороу".

Према наводима лондонске Хитне службе, рањеници су примљени у пет болница широм британске престонице, а лакше повријеђенима је помоћ пружена на лицу мјеста.

У Амбасади Србије у Лондону кажу да за сада нема података о српским жртвама, а да се више информација очекује након састанка конзула са званичницима.

Велику Британију је 22. маја задесио терористички напад у којем су, на крају концерта америчке тинејџ-звезде Аријане Гранде у Манчестеру, убијене 22 особе, међу којима је било и дјеце. Рањено је више од 100 особа, а неке од њих су и даље у критичном стању. За тај напад одговорност је преузела Исламска држава.

Извор: Агенције