latinica  ћирилица
04/06/2017 |  08:49 ⇒ 09:36 | Аутор: РТРС

Фоча: Фестивал гуслара окупио 68 мајстора на струнама

На 24. Фестивалу гуслара Републике Српске, који се овог викенда одржава у Фочи, 68 гуслара из 17 друштава Српске такмичи се за титулу најбољег и за десет мјеста која воде на Савезни фестивал гуслара српских земаља.
Фоча: Фестивал гуслара окупио 68 мајстора на струнама - Фото: СРНА
Фоча: Фестивал гуслара окупио 68 мајстора на струнамаФото: СРНА

Прије синоћње полуфиналне вечери, одржана је и аудиција на којој је елиминисано 28 такмичара, па је у полуфиналу остало 40 гуслара, од којих ће 20 наступити вечерас у великом финалу.

Гуслари из свих крајева Српске, од Бањалуке, преко Бијељине до Требиња, у полуфиналу су, како то пропозиције такмичења налажу, пјевали старе пјесме из збирке Вука Караџића, док су у финалу дозвољене и пјесме новијег датума.

Секретар Савеза гуслара Републике Српске Милан Никчевић рекоа је да је Савез гуслара српских земаља "једина институција, поред Српске православне цркве, која данас окупља Србију, Црну Гору и Српску".

Он је изјавио Срни да је улога гусала јасна и да се показала кроз српску историју, те да је у данашњем времену опстанак гусала право чудо.

"У Српској сада имамо више од 120 гуслара, који активно раде у својим друштвима, што је за 21. вијек велика ствар. Има доста младих гуслара, а и гусларске публике и једноставно гусле морамо сачувати, јер су оне чувар нашег идентитета", рекао је Никчевић.

Стручним жиријем, који има тежак задатак да изабере најбоље, а који чине искусни гуслари и професори Богословије, предсједава професор Цетињске богословије Будимир Алексић.

Титулу освојену прошле године брани Невесињац Милош Паровић, члан Гусларског друштва "Тешан Подруговић" из Гацка.

Организатори Фестивала су Савез гуслара Републике Срспке и Гусларско друштво "Херцег Шћепан" из Фоче.

Финале је вечерас од 19.00 часова.

Извор: СРНА