latinica  ћирилица
04/06/2017 |  18:20 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Мејер: БиХ је фикција

Бивши амерички обавјештајац Стивен Мејер оцијенио је да земља БиХ постоји на папиру, али да је заправо она фикција.
Стивен Мејер - Фото: РТРС
Стивен МејерФото: РТРС

- Моћ није у Сарајеву него на другим мјестима - у етничким заједницама, у америчкој Амбасади у Сарајеву, барем кад је ријеч о Федерацији БиХ. Наравно, имају велики проблем са /предсједником Републике Српске Милорадом/ Додиком. Увели су му санкције. То је врло јадно и смијешно - истакао је Мејер.

Он је рекао за Спутњик да се залаже за прекрајање граница на Балкану и да нема ничег светог у границама, појашњавајући да је до закључка да оне нису одрживе дошао још кад је деведесетих година радио у региону као замјеник шефа ЦИА за Балкан.

Мејер сматра да се може реализовати идеја о "уједињеној Албанији" и о "Великој Србији", односно некој врсти конфедерације православних подручја.

На питање да ли има у виду конфедерацију Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Србије, он је рекао да то не мора да буде једна земља, него конфедерација држава.

Према његовом мишљењу, требало би одржати плебисцит у Републици Српској да се види шта људи желе - или независност или да буду дио БиХ или дио Србије.

- Мислим да постоји и могућност да се тијесно сарађује са православном Македонијом. Суштина је да у овом дијелу свијета питање суверенитета није ријешено. Оно што Париз, Берлин и Брисел не схватају у вези са Балканом јесте да овдје још није ријешен тај проблем суверенитета - истакао је Мејер.

Када је ријеч о "уједињеној Албанији", он сматра да је "Србија довољно јака да се са тиме ухвати укоштац ако би се тако нешто десило - била би то Албанија, дио Косова, дио Македоније и можда чак Прешевска долина", те да би равнотежа томе било то што би Србија добила сјеверни дио од ријеке Ибра.

У том погледу, каже он, најважнија ствар коју треба имати на уму јесте да лидери региона треба да држе САД што даље од тога, односно да САД не треба да буду дио тога.

Он је нагласио да овај регион мора сам да рјешава проблеме, а не велике силе.

- Кад погледате посљедње 22 године, сваки пут кад су се Американци, а понекад и Руси, мијешали у ствари у овом подручју - то се није добро завршило. Посебно САД. Сједињене Државе треба да се држе подаље. Амерички политичари не разумију овај регион, не разумију етничку припадност. Овај регион мора сам да рјешава проблеме. Ви треба да рјешавате проблеме, не ми. Све вријеме је грешка што ми мислимо да имамо одговоре за овај регион, а ми их немамо. Овдје мора да постоји лидерство - истакао је Мејер.

Он је рекао да су у региону била превелика очекивања од новог америчког предсједника Доналда Трампа и да је главни проблем што је интересовање САД за Балкан било на највишем нивоу деведесетих година због ратова и због импликација за НАТО и америчку политику.

- Да будемо потпуно искрени, Вашингтон се веома мало интересује за Балкан. Четири мјесеца од доласка нове администрације нико не говори о Балкану. То је зато што су ту Русија, Кина, Блиски исток, тероризам - каже Мејер.

Он појашњава да то не значи да не постоје амерички званичници који се интересују за регион, али то су они нижег ранга.

- Већином је то сада посао америчких амбасадора у региону. Они немају шта да раде, па издају наређења, посебно у БиХ - истакао је Мејер.

Извор: СРНА