latinica  ћирилица
05/06/2017 |  08:29 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Питање референдума биће пажљиво размотрено (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће оног момента када Србима буде обезбијеђена стабилност у БиХ и афирмација права по Уставу и Дејтонском споразуму, он јавно рећи да нема потребе за референдумом, али до тада не жели да престане да мисли о томе.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да ће Српска веома пажљиво размотрити питање референдума и да не жели да спекулише о томе.

"Нека нама неко пружи стабилност у БиХ, нека нам да афирмацију наших права по Уставу и Дејтонском споразуму, ја ћу изаћи јавно и рећи да нема потребе за референдумом. Али ако нам отимате наше надлежности, ако упорно покушавате да нас преварите, да нас ослабите и да нам не дозволите афирмацију развоја, шта ћемо ми у томе? Шта је нелогично у овоме што ја говорим", упитао је Додик.

Он је нагласио да БиХ није земља муслимана, већ да они само контролишу већи дио Федерације БиХ, а да Република Српска контролише укупан државни и јавни живот на свом простору, има добру организацију своје власти, има вољу народа да постоји држава, ефективну владу, територију.

Додик је рекао да у некадашњој БиХ, која је била у саставу Југославије, није било ентитетске линије, а да данас она постоји.

"Једног дана, наравно, могуће је да она буде граница, зашто да не?", нагласио је предсједник Српске.

Предсједник Српске је поновио да ниједном није разговарао са предсједником Русије Владимиром Путином о одвајању Републике Српске од БиХ.

"Да рашчистимо - ниједном тема разговора са Путином није била одвајање, то је све лаж. Немогуће је да један /амерички дипломата/ Хојт Ји уђе у Конгрес и говори неистине конгресменима на бази тога", констатовао је Додик.

Према његовим ријечима, то је специјална лаж с циљем да поново прави монструма од Русије.

"Увијек је била прича: ви имате Устав, имате међународно право, и ми ћемо вас подржати у афирмацији ваших права по међународном праву. И у том погледу нико никад није рекао: 'Господине Додик, кад ћете ви да организујете тај референдум, шта треба ми да помогнемо?'. То је само спекулација", истакао је Додик.

Он је нагласио да је, с друге стране, Република Српска предмет сталних посматрања.

"С треће стране, мислим да смо већ озбиљно успјели, а то је да смо причом о референдуму свима ставили до знања да увијек имамо алтернативу и да нико не може да нам је забрани. И да ћемо ми одлучивати о томе кад ћемо и хоћемо ли, а пријетње /лидера СДА Бакира/ Изетбеговића или неког са стране нас не дотичу", поручио је Додик.

Он је за "Спутњик" рекао да жели да развије свијест да је то одлука Републике Српске.

"Ми морамо да донесемо ту одлуку свјесни нашег тренутка, свјесни наше историјске потребе. За то постоје неопходне претпоставке. Нико у БиХ не вјерује у БиХ, осим неколико добро плаћених странаца који покушавају да је одрже. На крају, сам свијет се промијенио. Прије три године нико није ни разговарао о томе", навео је предсједник Српске.

Према његовим ријечима, Хојт Ји, који је припадник старе администрације, рекао је у Конгресу САД једну ствар која никад није изречена до сада - да БиХ пријети да буде пропала држава.

"Ја не мислим да пријети, она је одавно пропала држава и крпе је само по систему 'док мајстори не оду', јер он има свој мандат амбасадора, сједи у Сарајеву, хода по Башчаршији, и кад прођу три године - шта га брига за послије. Сви они послије долазе и дијеле моје ставове", рекао је Додик.

Говорећи о односима Српске и Србије, Додик је нагласио да су његови односи са новоименованим предсједником Србије Александром Вучићем добри и да жели још једном да му пожели сав успјех.

"Нама је важно да је Србија стабилна, јака, развијена и да имамо веома добре односе, какве сада имамо. Мислим да су наши специјални односи на које имамо право по Дејтонском споразуму добили једну нову димензију и нови садржај, и да он треба да се шири и развија", закључио је Додик.

"Конзервираним држе проблеме на Балкану"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да се на Балкану нико никад не може да закуне у потпуну стабилност, јер проблема има, али се то држи конзервирано.

"Овдје је основни проблем могући тероризам. Не треба заборавити да је из БиХ више од 500 људи учествовало у активностима 'Исламске државе', да се један број вратио, један погинуо, један још ратује", рекао је Додик и додао да је та идеологизација на бази политичког ислама овдје апсолутно присутна и лебди у ваздуху.

Предсједник Српске рекао је за "Спутњик" да њихове ћелије, које се налазе највише у Федерацији БиХ и тамо гдје је бошњачки народ, сада мирују јер знају да би се на те центре усмјериле безбједносне снаге цијелог региона уколико би нешто урадиле.

"Верујем да они овдје разумију да не смију да изазивају. И атрактивније им је да, по њиховој логици, дејствују негдје попут Лондона. Е сад, није то само скретање пажње. Раније, у бившој Југославији, прије свега у БиХ видјели смо улазак значајног броја светих ратника ислама још у периоду деведесетих година. У БиХ је убачено преко Хрватске 4.500 муџахедина. Одред Муџахедин је био под контролом и управом војске Алије Изетбеговића. И они су чинили стравичне злочине", истакао је Додик.

Он је подсјетио да је прва слика одсјечене главе отишла управо са простора Озрена, гдје су муџахедини једном српском војнику одсјекли главу и то показали. "Тада се свијет није узнемиравао, сада кад њима сијеку главе - то је друга прича. У сваком случају, то је озбиљно зло које мислим да још не третирају на прави начин", оцијенио је Додик.

Он сматра да на Западу минимизирају ово зло, чак и када се дешава код њих, покушавају да то што прије забораве и мисле да је у питању појединац, али је немогуће да се то деси на 10 мјеста у Европи и да је свуда то појединац.

"То је једна острашћена идеологија која покушава да се обрачуна са сваким ко је невјерник и да наметне радикални ислам, који је веома опасан за свијет. Америка под Трампом је кренула у погледу да је коначно потребно да се то разумије", рекао је Додик.

Извор: СРНА