latinica  ћирилица
05/06/2017 |  18:59 ⇒ 06/06/2017 | 07:29 | Аутор: РТРС

Црна Гора од данас и званично у НАТО-у Подијељена мишљења политичара и грађана (ВИДЕО)

Црна Гора од данас је и формално 29. чланица НАТО савеза.
Црна Гора у НАТО-у - Фото: РТРС
Црна Гора у НАТО-уФото: РТРС

Иако је опозиција тражила да се народ на референдуму изјасни да ли жели у ову војну алијансу, власт је одлуку донијела у парламенту.

Опозиција овај дан оцјењује најсрамнијим у црногорској историји.

У Подгорици потпуно обичан дан. Нема ни еуфорије, а ни негодовања. Само се у политичким круговима и медијима коментарише данашње приступање Црне Горе НАТО-у.

У ДПС у задовољни , кажу, још једном побједом. Улазак у НАТО у владајућој партији мјере са проглашењем независности Црне Горе.

- Ми смо обезбиједили полису осигурања за државну независност, каже ДПС-ов Миодраг Вуковић.

Док владајућа структура слави, из највећег опозиционог блока – Демократског фронта поручују: данашњи дан у историји Црне Горе биће уписан као један од најсрамнијих

-То што је неко у Вашингтону потписао и сматра да је ту завршио посао, увео нас у НАТО који нас је бомбардовао, тровао неше море, планине-вара се, истиче лидер Нове српске демократије Андрија Мндић.

Челник "Отпора безнађу", Марко Милачић, поручује да не улази Црна Гора у НАТО, већ НАТО у Црну Гору. Тврди да је то суштинска разлика и да се ова држава од данас, уласком у овај Савез, налази у константном рату и сталној опасности.

- Ријеч је о потпуно нелегалном процесу. ЦГ не треба да подлегне притиску свршеног чина.Мислим да је ово нови лист борбе за демократију, наводи Милачић.

Црногорска опозиција бојкотује рад парламента од октобра прошле године када су одржани парламентарни избори.

Противили су се да се одлука о приступању НАТО доноси у парламенту, већ се залагали за изјашњавање грађана на референдуму.

У ДПС-у кажу да су грађани рекли своје на парламентарним изборима када су своје повјерење поново поклонили владајућем ДПС-у.

Грађани углавном одмахују главом и ову тему прећуткују. Они ријетки који коментаришу, подијељени су у ставовима.

Црногорска застава од сриједе ће се вијорити на згради сједишта Сјевероатланске алијансе у Бриселу.

Дио овдашње опозиције, улазак у НАТО оцјењује као анексију Црне Горе. Сматрају да ће ово бити кратка, неславна епизода у црногорској историји.

Како год било, од данас је ЦГ званично чланица НАТО Савеза, оног истог савеза који је 1999. године бомбардовао њене грађане.