latinica  ћирилица
06/06/2017 |  13:51 | Аутор: РТРС

Борба за средњошколску диплому у 81. години

Палестинац Абдел-Кадер Абу Аџамејах, који има 81 годину, вриједно учи и нада се да ће положити испит за стицање средњошколске дипломе.
Књига (илустрација) -
Књига (илустрација)

Овај пензионисани продавац хране из Хеброна на Западној обали полагао је национални тест први пут прошле године, али је пао, а сада ће покушати поново.

Отац 14 дјеце каже да учи пет сати дневно и да се труди да се што боље концентрише, иако нека од његових 36 унучади желе да се он игра са њима.

"Волим образовање. Нема ограничења за било кога да учи, то се не зауставља у некој одређеној животној доби. Желим да дам примјер генерацијама - никада немојте престати да учите", рекао је Абу Аџамејах.

Он ће полагати тест у посебној просторији у локалној школи. Недавно је доживио мождани удар, па су му покрети ограничени и тешко пише, због чега одговоре диктира жени која му помаже и попуњава папире.

Према подацима палестинског Централног завода за статистику, проценат неписмених међу лицима старијим од 15 година је само 3,3 одсто, што спада међу најбоље резултате у арапском свијету.

Абу Аџамејах има подршку своје породице, нарочито супруге, која покушава да задржи унуке даље од њега док он учи.

Извор: Срна