latinica  ћирилица
07/06/2017 |  07:58 ⇒ 15:56 | Аутор: РТРС

Свједок на суђењу Махмуљину - Арапин ми понудио да убијем српског заробљеника

Заштићени свједок Тужилаштва БиХ "С13" рекао је данас на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину да је приликом посјете кампу одреда "Ел муџахедин" видио четрдесетак заробљених српских војника, а да му је "један Арапин понудио да закоље четника, како би осветио смрт сина".
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

Овај свједок, бивши припадник Цивилне заштите у Завидовићима, појаснио је да је на дванаестом километру, гдје је био смјештен логор одреда "Ел Муџахедин", отишао са Синаном Аличићем, јер су чули да тамо има заробљених припадника Војске Републике Српске, па са хтјели да их виде и питају знају ли ко им је убио синове и зашто.

"Када смо дошли тамо нисмо затекли никога од наших војника, већ само неке брадате Арапе, који нас прво нису хтјели пустити, али када смо им објаснили да смо очеви шехида онда су нам дозволили да прођемо", рекао је заштићени свједок.

Он је рекао да су тамо, осим Арапа који на униформама нису имали накаве ознаке, затекли четрдесетак заробљених српских војника, те да су међу њима препознали једног мјештанина из Завидовића - Митра Јовића, који није био припадник Војске Републике Српске.

"Инсистирао сам да одмах идемо одатле, а на излазу ми је један од њих понудио да закољем једног четника, што ја нисам прихватио", рекао је свједок "С13", додавши да му није јасно да ли је тај Арапин то мислио озбиљно.

Други свједок Тужилаштва, бивши главни медицинар ратне болнице у Завидовићима Синан Аличић потврдио је да је са свједоком "С13" у августу или септембру 1995. године ишао у логор одреда "Ел муџахедин", те да је тамо осим Арапа затекао, по његовој процјени, тридесетак српских војника, који су сједили на ливади.

"Видјели смо војнике у униформама ЈНА који су били у јадном стању", посвједочио је Аличић.

Он је додао да међу заробљеницима није никога препознао, али да му је "С13" рекао да је тамо видио Митра Јовића, који је радио у продавници намјештаја у Завидовићима.

На питање одбране да ли су видјели да је неко малтретирао заробљене српске војнике, оба сведока су одговорила да, осим једне жене која је галамила на њих јер су јој два сина убијена, за вријеме свог боравка у логору нису видјели да је то неко чинио.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Пред Судом БиХ данас је настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине почињене над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Извор: Срна