latinica  ћирилица
07/06/2017 |  21:51 | Аутор: РТРС

Тотални преокрет: ХНС подржао коалицију са ХДЗ

Средишњи одбор опозиционе Хрватске народне странке (ХНС) подржао је коалицију с Хрватском демократском заједницом (ХДЗ).
Влада Хрватске - Фото: Wikipedia
Влада ХрватскеФото: Wikipedia

Како се наводи, до тога је дошло упркос противљењу неких од најистакнутијих чланова странке и посланика у Сабору.

"Средишњи одбор није прихватио одлуку Предсједништва (да се не иде у коалицију). Идемо у разговоре с ХДЗ-ом", рекао је новинарима страначки функционер Предраг Штромар и додао да је ријеч тек о првом кораку у могућој сарадњи.

Он је одбацио критике да је ХНС издао своје бираче.

Према његовим ријечима, ХНС ће предложити три министра из своје странке - Блаженку Дивјак за министарку образовања, Ранка Маријана за правосуђе и њега за министра грађевине. Као услов за сарадњу навео је и спровођење реформе образовање.

До тоталног преокрета дошло је само дан пошто је Предсједништво странке одлучило да се не иде у владу ХДЗ, а предсједник Иван Врдољак, који је главни заговорник сарадње, поднио оставку на све политичке функције.

Врдољак је у уторак увече рекао да је ХНС-у пријетио раскол и да је због тога Предсједништву ипак предложио да одбије улазак у Владу Андреја Пленковића.

Најгласнији противници сарадње с ХДЗ-ом, бивша предсједница странке Весна Пусић, као и Андро Влахушић, Горан Беус Рихемберг и Нада Турина прегласани су на сједници Средишњег одбора на којој се појавило 107 чланова од укупно њих 130. Њих 78 гласало је за коалицију с ХДЗ.

Бивша предсједница странке Весна Пусић рекла је новинарима да је била против коалиције и да је остала у мањини.

"Вјероватно ћу по статуту бити искључена будући да нећу бити за ту Владу", рекла је Весна Пусић.

ХНС у Сабору има девет мандата које је остварио у коалицији са Социјалдемократском партијом (СДП), а међу посланицима су, уз Весну Пусић, још њих троје који су се изричито противили коалицији с ХДЗ.

Један од њих је и Горан Беус Рихемберг који је на свом Фејбуку написао да је "у првом полувремену побиједило поштење и здрав разум, а у другом је насртај клијентелизма и политичке корупције много јачи". "Пленковићева хидра пустила је пипке много дубље него што сам вјеровао", написао је на свом профилу.

Одлука Средишњег одбора ХНС наишла је и на оштре критике из СДП.

Премијер и лидер ХДЗ Андреј Пленковић покушава да сложи нову парламентарну већину пошто се крајем априла распала коалиција ХДЗ-а и Моста. Тада је Пленковић изненада смијенио министре из Моста, мањег коалиционог партнера у власти, јер нису подржали министра финансија Здравка Марића, чији је опозив због ситуације око Агрокора, тражила опозиција.

Посљедњих неколико дана пуно се спекулисало о могућој коалицији ХДЗ-а и ХНС-а. Дио страначког врха ХНС-а, као и СДП-а, сматра да је због флертовања Врдољака с ХДЗ-ом њихова кандидаткиња за градоначелницу Загреба Анка Мрак Тариташ у другом кругу избора изгубила од Милана Бандића.

Очекује се да ће се сутра састати врх ХДЗ, а наредних дана би требало да буде јасније на колико тачно гласова у Сабору може да рачуна Пленковића Влада, односно хоће ли прикупити потребних 76.

Извор: Бета