latinica  ћирилица
08/06/2017 |  18:08 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Москва: ИСИЛ инвестира у Европи

Русија располаже информацијама о покушајима терористичке организације Исламска држава да инвестира у пројекте у Европи путем блискоисточних банака и прослиједила је своја сазнања надлежним институцијама у САД, саопштио је замјеник директора Одјељења за нове изазове и опасности при Министарству спољних послова Русије Дмитриј Феоктистов.

"Као потврду наших навода, послали смо конкретна имена блискоисточних банака које су умијешане у пословање са двије западноевропске земље код којих улажу новац“, рекао је Феоктистов након сусрета са делегацијом САД у оквиру групе за израду финансијских мјера борбе против прања новца, рекао је Феоктистов.

Према његовим ријечима, већ је раније било информација о покушајима Исламске државе да инвестира у непокретности у Њујорку и Турској. Подсјетио је да је операција против терориста у Сирији и Ираку, односно конкретно уништавање и неутралисање енергетске инфраструктуре довело до значајних губитака које је та терористичка организација имала од продаје нафте и гаса: за посљедње двије године мјесечни приходи су опали са 50 милиона на 12 до 20 милиона долара.

Извор: Независне новине