latinica  ћирилица
08/06/2017 |  19:27 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Сарајево: Пријем поводом Дана Русије

Русија је на Балкану један од кључних фактора стабилности и међународних гараната мировног споразума за БиХ, поручио је вечерас у Сарајеву руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов на пријему поводом Дана Русије.
Сарајево - Иванцов - Дан Русије - пријем - Фото: СРНА
Сарајево - Иванцов - Дан Русије - пријемФото: СРНА

Иванцов је, на свечаности у Амбасади Русије у Сарајеву, рекао да Москва тежи да доприноси успостављању конструктивног дијалога у БиХ и промовисању процеса стабилизације искључиво у складу са гарантованом равноправношћу два ентитета и три конститутивна народа. Поручио је да је Русија заинтересована за мирну и успјешну БиХ и развој узајамно корисних односа, истакавши да је Руска Федерација један од водећих политичких и економских партнера БиХ.

Подсјетио је да је Русија свој пријатељски однос према БиХ показала тиме што је изашла у сусрет по питању исплате клириншког дуга бившег СССР-а, да су компаније "Зарубежњефт" и "Гаспромњефт" снажно присутне на тржишту БиХ, док је руска Сбербанка важан дио финансијског система. Најавио је да постоје велике перспективе у сарадањи у области пољопривреде, туризма, инфаструктуре, енергетике и образовања.

Потпредсједник Владе Српске Сребренка Голић рекла је на пријему, којем уз бројне званице присуствују потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, да је веома задовољна развојем односа Руске Федерације и Српске што је потврђено недавним учешћем предсједника Милорада Додика на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, гдје се састао са руским предсједником Владимиром Путином.

Дан Русије - 12. јун, један је од најважнијих државних празника у тој земљи. Тог дана 1990. године одржан је први Конгрес народних посланика Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике на којем је била донесена декларација о државном суверенитету Русије. Годину дана касније, 12. јуна одржани су први свенародни избори на којима је за предсједника изабран Борис Јељцин. Он је 1992. године овај датум прогласио празником и нерадним даном.

Званични назив - Дан Русије, празник је добио 2002. и слави се у цијелој земљи.

Извор: СРНА