latinica  ћирилица
09/06/2017 |  10:03 | Аутор: РТРС

Русија је поново свјетска житница

Русија је поново постала свјетска житница - по извозу је надмашила САД, а инвестиције у аграрни сектор постале су добар посао, истиче њемачки лист "Велт".
Русија: Урод пшенице (Фото: Кирилл Кухмарь/ТАСС) -
Русија: Урод пшенице (Фото: Кирилл Кухмарь/ТАСС)

Током мандата руског предсједника Владимира Путина приватним особама правно је дозвољена куповина пољопривредног земљишта, па су магнати почели да купују велике површине обрадиве земље дуж Волге и у јужним подручјима.

Један од највећих међу њима је министар пољопривреде Александар Ткачев, који истиче да пшеница није ништа мање рентабилна од нафте.

Експанзији руског жита помогле су санкције на увоз пољопривредних производа, које је Путин увео као одговор на западне економске санкције из 2014. године.

И док се опште стање руске економије током 2015. и 2016. године погоршавало, пољопривредна производња је расла за 2,6 до 4,8 одсто.

Важан допринос дао је нагли пад курса рубље који је у вези са снижењем цијене нафте од средине 2014. године.

Циљ руских власти је да се у наредних највише седам година постигне потпуна независност од увоза прехрамбених производа.

То је главни разлог што Русија енормно дотира тај сектор, наводи "Велт".

Русија покушава да свој бизнис пласира на нова тржишта - попут Нигерије, Бангладеша и Индонезије. У априлу је први пут копненим путем пшеница извезена у Кину.

Значајно је, наводи "Велт", да су Кинези склопили споразум са Русима о регулисању увоза житарица управо 2015. године. Непосредно прије тога, након десет година преговора, договорили су се са Москвом о увозу природног гаса.

Кинези су искористили тренутак у којем се Русија, због несугласица са Западом, обратила њиховој земљи и била спремна на велике уступке.

Али, за Русе је тај губитак неважан. Уз приходе од извоза пшенице, њима је важно да у дугорочној перспективи однесу побједу у житном надметању са САД, у којима се смањује производња те житарице, наводи њемачки лист.

Извор: СРНА