latinica  ћирилица
09/06/2017 |  12:56 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Пет начина да се "извучете" из депресије

Депресија је модерна болест данашњице и веома често нисмо у стању да јој се одупремо.

Управо због тога морамо да промијенимо начин размишљања, да бисмо могли да уживамо у сваком тренутку живота и да не бисмо потонули сваки пут кад нам неки проблем стане на пут.

У наставку наводимо пет трајних промјена у начину размишљања које ће вам помоћи да се изборите са депресијом.

1. Поставите границе у вези, чак и ако тиме наљутите некога

Ствар је сасвим једноставна - морате да искажете оно што осјећате. Немојте да радите ништа да бисте удовољили другима. Не дозвољавајте да вас искоришћавају.

Реците "не" када то желите да кажете. Борите се за себе. Размишљајте о везама као о мечу у стоном тенису. Морате да играте само своју страну и не можете да контролишете реакције других људи. Депресивне људе опседа гнев. Здрави људи реагују на здрав начин.

2. Учините нешто чега се плашите

Суочите се са својим страховима. Тако ћете их савладати и открити колико вриједите.

3. Пронађите неко мјесто у којем ћете имати простора да ослушкујете сопствене мисли

Када смо депресивни, често прибегавамо храни, алкохолу, дрогама, спавању или послу. Попуњавамо вријеме да не бисмо остали сами са собом и својим мислима.

Престаните да говорите себи да је превише тешко или да не знате шта да радите.

Стишајте се како бисте могли да чујете сопствени унутрашњи глас. Тада ћете спознати шта треба да промијените и који је наредни корак који треба да предузмете.

4. Донесите одлуке и будите доследни

Недостатак акције храни депресију. Направите план и испуните га.

Не можете истовремено да будете сигурни и срећни. Ризикујте. Идите за оним што желите и доносите одлуке које ће вас довести ближе циљу. То ће вас испунити.

5. Повратите своју моћ

Нико не смије да има моћ да контролише ваше расположење, вриједност или емоције.

Не тражите од људи њихово одобрење и уважите значај ваших мисли и запажања. Почастите себе позитивним мислима и лијепим ријечима јер заиста вреијдите.

Нико није у могућности да бира своје дјетињство, али може да бира како ће да живи као одрасла особа. Одлучите да ли је вриједно битке и борбе против депресије. Ваш невјероватан живот вас чека с друге стране.

Извор: Агенције