latinica  ћирилица
10/06/2017 |  13:20 | Аутор: РТРС

Мађари годишње троше око 85 милона евра на сладолед

Мађари годишње троше више од 26 милијарди форинти (84,5 милиона евра) на сладолед, показују подаци компаније Нилсен за истраживање тржишта, преноси економски дневник Вилагаздашаг.
Сладолед (Фото: Thinkstock) -
Сладолед (Фото: Thinkstock)

Сходно резултатима истраживања, сладолед се нашао у 20 топ производа у Мађарској међу 90 испитаних категорија прехрамбених производа.

Упркос паду потрошње ове ледене посластице у досадашњем току 2017. године за пет процената на годишњем нивоу због хладног прољећа, мађарско тржиште сладоледа и даље је снажно, наводи се у извјештају и додаје да ће развој ситуације са прометом сладоледа током остатка године очигледно зависити од тога колико ће топло бити ово љето.

Најпопуларнији укуси сладоледа код Мађара и даље су ванила и чоколада, а на трећем мјесту је комбинација ванила-чоколада и јагода.

Према Нилсеновом истраживању, најпопуларнији су у Мађарској сладоледи у кутијама (породично паковање) различитих величина, који у укупном промету учествују са удјелом од 56 одсто.

У међувремену, порастао је и промет сладоледа на штапићу и у корнетима за један одсто од прошле године. У извјештају се прецизира, да посљедња категорија не укључује кугле сладоледа у корнету купљене у посластичарницама, које Нилсен класификује у засебну категорији заједно са сладолед тортама.

Извор: Танјуг