latinica  ћирилица
11/06/2017 |  10:12 ⇒ 10:14 | Аутор: РТРС

Да ли цијелог живота перете зубе погрешно?

Још од малих ногу уче нас да зубе треба прати барем два пута дневно, али да ли то радимо како треба?
Прање зуба (илустрација) -
Прање зуба (илустрација)

Представљамо вам неколико важних правила о прању зуба:

Перите зубе два пута дневно

Изненадили бисте се када бисте сазнали колико људи уопште не пере зубе два пута дневно. Прање зуба прије одласка у кревет је нарочито важно, јер се наслаге каменца стварају најлакше током сна. Мали остаци хране, у комбинацији са сувљим устима, стварају окружење идеално за настанак каменца.

Наравно, ујутру обавезно оперите зубе, како бисте уклонили наслаге које су стигле да се створе.

Перите зубе прије јела

Већина људи вјерује да зуби треба да се перу послије оброка. Иако је то дјелимично тачно, у неким ситуацијама је боље да их оперете прије јела.

Храна, нарочито кисела, може привремено омекшати глеђ. Прањем зуба док је глеђ омекшала, чини је подложнијом оштећењима. Због тога настаје осјетљивост зуба и излаже се осјетљиви дентин испод глеђи. То је уједно и разлог због ког вам зуби при коријену изгледају жуће, него при врху крунице. Дакле, перите зубе прије јела, чим се пробудите или 30 минута послије.

Користите само мало пасте за прање

Не треба да прекријете цијелу четкицу, како бисте добро опрали зубе. Штавише, ако користите превише пасте, слабије перете зубе. Користите количину величине зрна грашка.

Фокусирајте се на четкање десни

Многи вјерују да је циљ прања зуба само уклањање остатака хране са самих зуба. Међутим, пљувачка, вода и сам процес једења, сасвим довољно чувају глеђ од мрља.

Прави фокус је на томе да се уклоне наслаге са тешко доступних мјеста, попут линије десни и области између зуба. Зато, немојте претјеривати са трљањем предњих зуба спреда и искосите четкицу, како бисте дошли до линије између крунице и десни.

Будите њежни

Јако трљање четкицом не само да изазива повлачење десни и оштећења глеђи, него је и мање ефикасно од нежног прања.

Када се чекиње прејако притисну, брже се троше и не доспијевају свуда гдје је потребно. Четкицу треба да држите као да држите четкицу за сликање.

Перите један по један зуб

Многи људи перу зубе тако што опонашају оно што виде у филмовима. Користе широке брзе покрете, који покривају неколико зуба истовремено. Нажалост, чекиње се тако само одбијају од зуба и не успијевају да допру до размака. Треба да перете један по један зуб њежно мрдајући четкицом око линије десни и размака између сваког зуба.

Перите зуб са свих страна

Каменац се обично ствара на унутрашњој страни зуба и са стране, али људи не обраћају пажњу на те дијелове. Перите их полако и са свих страна.

Перите зубе барем два минута

Ако перете зубе краће од два минута, нешто не радите како треба. Ако примјетите да перете зубе краће од два минута, почните да користите штоперицу, како бисте се навикли на двоминутно прање.

Перите и језик, а не само зубе

Бактерије се таложе на вашем језику што може изазвати лош задах и бројне друге проблеме. Четкање и нежно стругањем језика, треба да буде дио ваше рутине.

Испљуните, не испирајте

Већина људи испира уста водом, чим заврши са четкањем, али то није добро, јер не остављате довољно времена пасти да заврши свој посао. Како би паста против каријеса у потпуности дјеловала, треба да је оставите неколико минута на зубима. Дакле, исперите уста водом тек 30-так минута послије.

Мјењајте четкицу на свака три мјесеца

Четкице постају врло прљаве с временом. Мјењајте четкицу послије сваке прехладе, али и редовно на три мјесеца.

Чувајте четкицу подаље од вц шоље

Сваки пут кад повучете воду, без спуштања поклопца, честице тјелесних излучевина полете у ваздух. Зато сваки пут поклопите шољу, оперите руке и чувајте четкицу што даље од ње.

Четкицу чувајте на отвореном

Купатило није идеално окружење, али је свакако боље од тога да влажну четкицу чувате у којекаквим кутијама.

Бирајте четкице према мекоћи, а не према цијени

Средње тврде и тврде четкице сувише су грубе према деснима. Сви они необични облици и боје, заједно са гумираним додацима можда изгледају занимљиво, али не доприносе чишћењу зуба. Бирајте мекане четкице једноставног дизајна.

Извор: Агенције