latinica  ћирилица
11/06/2017 |  14:24 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година од формирања Которварошке бригаде

У Котор Варошу данас је обиљежено 25 година од формирања Прве лаке которварошке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, чијих је 109 припадника дало живот за слободу српског народа и одбрану Српске.
Обиљежено 25 година од формирања Которварошке бригаде - Фото: СРНА
Обиљежено 25 година од формирања Которварошке бригадеФото: СРНА

На свечаној академији поводом једног од најважнијих датума у новијој историји Котор Вароша истакнуто је да је ратни пут Которварошке бригаде био трновит и тежак, те да су дијелови јединица као и комплетна бригада учествовали на которварошком, влашићком, посавском, маглајском и теслићком ратишту.

Ратни командант Војин Убипарип је истакао да ова бригада заслужује да буде најважнији дио сјећања на вријеме када се оружјем бранила слобода.

- Которварошка лака пјешадијска бригада имала је изузетан значај у судбоносним временима, јер је заштитила српски народ и помогла стварању Републике Српске, а настала је из потребе српског народа за одбраном - рекао је Убипарип.

Предсједник општинске Борачке организације Госто Тривуновић подсјетио је присутне саборце да је 109 припадника Которварошке бригаде погинуло у одбрамбено-отаџбинском рату, а 363 борца су теже или лакше рањена.

- Да није било њих данас не бисмо живјели у слободи коју имамо. Увијек смо као приоритет стављали борбу за статус оних који су учествовали у рату, чинећи све да борцима и другима из борачке популације омогућимо стабилност, посебно изградњом стамбених објеката - нагласио је Тривуновић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан одао је велику захвалност борцима Которварошке бригаде, јер нису штедјели своје животе да би сачували највеће светиње без којих један народ не може трајати, а то су држава и слобода.

- Ми данас не говоримо о слави оружја, већ се искључиво слави слободе, која је предуслов свега и без које нема будућности на овом простору - истакао је Сакан.

Он је нагласио да никада не смију бити заборављени они који су уградили себе у "гранични камен" отаџбине или су на било који начин оставили дјело за нове генерације.

Претходно је у Храму Рођења Пресвете Богородице служен парастос за погинуле припаднице бригаде, а потом су делегације команде Которварошке бригаде на челу са ратним командантом Војином Убипарипом, општинске Борачке организације и општине Котор Варош положиле вијенце на Спомен-обиљежје погинулим борцима.

Извор: СРНА