latinica  ћирилица
11/06/2017 |  14:42 | Аутор: РТРС

Иран упутио у Катар пет авиона са воћем и поврћем

Портпарол иранског националног авио-превозника "Иран ер" Шарок Нушабади рекао је да је та земља у Катар упутила авионе са намирницама попут воћа и поврћа.
Техеран, Иран (Фото: Fotolia/Borna_Mir) -
Техеран, Иран (Фото: Fotolia/Borna_Mir)

Шарок Нушабади рекао је за Франс прес да се у сваком авиону налази око 90 тона намирница.

Према његовим ријечима, током дана ће бити упућен још један авион у Катар.

Ирански званичници саопштили су у понедјељак да ће та земља извозити храну у Катар путем мора, јер су Саудијска Арабија и четири друге нације прекинуле дипломатске везе са Катаром, оптужујући ту нафтом богату земљу да подржава тероризам.

Полузванична иранска агенција Фарс цитирала је шефа Уније извозника пољопривредних производа Резу Нуранија, који је казао да бродови послати из Ирана могу за 12 сати да стигну до Катара, пренио је АП.

Како се наводи, Катар се ослања на увоз хране која камионима стиже преко границе са Саудијском Арабијом, а телевизија Ал Џазира је извјестила да се на тој граници већ формирала колона камиона са храном, којима је онемогућено да уђу у земљу.

Нешто раније, Иран је саопштио да повећане тензије међу земљама Персијског залива угрожавају интересе свих у региону и позвао на "политичке и мировне методе" у рјешавању кризе.

Ирански министар спољних послова Бахрам Гасеми позвао је на "јасан и експлицитан дијалог", објављено је на веб страници Министарства.

Саудијска Арабија, Бахреин, Јемен, Уједињени Арапски Емирати, као и Египат прекинули су дипломатске везе са Катаром, оптужујући га да подржава регионалне терористичке групе.