latinica  ћирилица
13/06/2017 |  10:57 | Аутор: РТРС

Бањалука: Више од три милиона КМ за запошљавање

У буџету града Бањалука предвиђено је 3.250.000 КМ за реализацију мјера предвиђених Акционим планом запошљавања на подручју града у овој години.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду у бањалучкој Градској управи Раденко Комљеновић рекао је Срни да је основни циљ програма повећати број запослених, односно успоставити стабилан и одржив тренд раста запослености.

- Кључна подручја спровођења политике запошљавања су подршка домаћим и страним инвестицијама, финансијска подршка у привреди и подстицање развоја предузетништва стимулативним мјерама на нивоу локалне самоуправе - навео је Комљеновић.

Он је рекао да реализовање плана подразумијева више од шест мјера које се односе на подршку побољшању услова за приступ тржишту, повећању компетентности радне снаге додатним образовањем и обукама, те подстицање запошљавања и пословања субвенцијама.

Комљеновић је додао да се те мјере односе и на подршку развоју предузетништва, на подстицаје за пољопривреду и рурални развој, као и на подстицаје за развој туристиче понуде.

Он је навео и да је, рачунајући стопу незапослености као однос активне понуде радне снаге и збира незапослених и запослених, на подручју града Бањалуке регистровано смањење стопе незапослености са 20 одсто у децембру 2015. године на 17,8 одсто у истом периоду прошле године.

- Основни проблем је што је мањи број запослен у реалном сектору, те се активном политиком желе створити бољи услови за запошљавање у реалном сектору - истакао је Комљеновић.

Према Акционом плану запошљавања на подручју града Бањалука за ову годину од укупно 3.250.000 КМ, у дијелу буџета Одјељења за привреду за субвенције за запошљавање планирано је 300.000 КМ за другу и трећу рату одобрених субвенција за прошлу и 400.000 КМ за ову годину, а за субвенције за самозапошљавање 80.000 КМ за другу и трећу рату одобрених субвенција за прошлу и 220.000 КМ за ову годину.

У дијелу буџета Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање за улагање у инфраструктуру Пословне зоне "Рамићи-Бањалука" планирано је 1.015.000 КМ, те за суфинансирање Фондације Иновациони центар Бањалука 15.000 КМ.

За Градску развојну агенцију планирано је 20.000 КМ за субвенције за камате по кредитима за које се издају гаранције Гарантног фонда, а током ове године на располагању ће бити и средства у гарантном портфолију која ће се током године увећавати по основу отплате ранијих кредита, а служиће као средства обезбјеђења за издавање нових кредита.

У буџету Центра за развој пољопривреде и села за подстицајна средства за развој пољопривреде предвиђено је 800.000 КМ.

Извор: СРНА