latinica  ћирилица
13/06/2017 |  14:42 ⇒ 19:01 | Аутор: РТРС

Свједоци изнијели сазнања о силовању Српкиње

На суђењу бившим припадницима такозване Армије БиХ Елвиру Муминовићу, Самиру Кешмеру и Мирсаду Мензиловићу за злочине почињене 1993. године у Сарајеву, три свједока Тужилаштва БиХ рекла су да су чула да је свједок "А" силована у рату.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Жељко Карахасановић је изјавио да му је за силовање свједока "А" рекла мајка када је имао десет или 11 година.

"Помињало се име Самир Кешмер, али не знам у којем контексту...", рекао је свједок, додавши да су и свједок "А" и њена мајка споменуле да је силована.

Карахасановић је појаснио да су сви у насељу причали о томе што се догодило "А" и да се сјећа да је она то пријављивала, преноси Бирн.

Амела Мемић је навела да се дружила са свједоком "А".

"Чула сам од њене мајке да су је ‘балије’ силовале и да ће отићи у Републику Српску", навела је Мемићева. Истакла је да јој је свједок "А" након рата рекла да је силована, али да није прецизирала ко је то урадио.

Трећи свједок Драган Глуховић је навео да му је "А" испричала да је силована, те да мисли да се то десило 1993. године. Нагласио је да је она тада познавала и споменула особе које су је силовале, али се он не може сјетити о коме је ријеч.

Одговарајући на питања Судског вијећа, Глуховић је рекао да се није интензивно дружио са "А", те се није могао сјетити под којим околностима му је ово испричала.

У унакрсном испитивању свједок је негирао да је видио повреде на "А" које би указивале на силовање, рекавши да му није познато да ли је тражила медицинску помоћ, нити да је овај догађај пријавила полицији.

Тужилаштво БиХ је оптужило Елвира Муминовића, Самира Кешмера и Мирсада Мензиловића, бивше припаднике такозване Армије БиХ да су у мају 1993. силовали и сексуално злостављали малољетну особу, нанијевши јој тешке физичке и психичке повреде.

Према оптужници, Муминовић је на улици, наоружан пиштољем, пришао дјевојци српске националности, присилно је заробио и одвео у један стамбени објекат, гдје су оптужени починили вишеструко мучење, злостављање и премлаћивање малољетне жртве.
Наставак суђења заказан је за 11. јули.

Извор: Срна